Sprogimas

Aviacijos bazėje Šiauliuose – 14 JAV naikintuvų

 

Šiauliuose esančioje Aviacijos bazėje penktadienį nusileido septyni Jungtinių Valstijų naikintuvai „F-15C“. Jie dislokuoti šalia kitų septynių amerikiečių orlaivių, šiuo metu atliekančių NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

„Septyni yra papildomi, jie (...) yra skirti treniruotėms. Amerikos karinės oro pajėgos vykdo treniruotes“, – BNS sakė Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės viešųjų ryšių karininkė kapitonė Ieva Gulbinienė.

Lietuvoje nėra buvę dislokuota tiek daug sąjungininkų naikintuvų. Daugiausiai jų buvo 2014 metais, kai kilus įtampai regione po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos JAV atsiuntė į Lietuvą dešimt naikintuvų.

Krašto apsaugos ministro atstovė Vita Ramanauskaitė BNS sakė, kad papildomi JAV naikintuvai dislokuoti bendriems amerikiečių ir lietuvių kariniams mokymams, jie tęsis iki lapkričio 10 dienos.

„Didesnis lėktuvų skaičius reikalingas pratybų mastui užtikrinti“, – teigė V. Ramanauskaitė.

Dislokuojant lėktuvus daugiausiai dėmesio skiriama „bendro pasirengimo išlaikymui, tuo pačiu tobulinant sąveiką su Baltijos sąjungininkais“, rašoma JAV Karinių oro pajėgų padalinio Europoje ir Afrikoje pranešime.

Jame nurodoma, kad „šis mokomasis dislokavimas yra atskiras nuo vykstančios NATO oro policijos misijos“. Aviacijos bazės atstovė I. Gulbinienė sakė, jog penktadienį nusileidę naikintuvai formaliai yra priskirti oro policijos misijai.

Dar keturi NATO oro policijos misijos naikintuvai iš Belgijos šiuo metu dislokuoti Estijoje.

Paprastai šiai misijai vykdyti tiek Lietuvoje, tiek Estijoje dislokuojama po keturis naikintuvus, bet rugsėjį septyni JAV orlaiviai į Šiaulius buvo perkelti artėjant Rusijos ir Baltarusijos rengiamoms pratyboms „Zapad“.

Oro policijos misija Baltijos šalyse vykdoma nuo 2004 metų, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Kadangi Baltijos šalys neturi naikintuvų, sąjungininkės rotacijos tvarka į regioną siunčia savo lėktuvus ir karius.

Prieš trejus metus misija buvo sustiprinta.

Autorius: Saulius Jakučionis  

Vilnius, spalio 27 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode