Parama dėkojame




Sprogimas

Statybininkams ir mechanikams brangs verslo liudijimai

 

Penktadienį Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komiteto posėdyje peržiūrėti individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, fiksuotų pajamų mokesčio dydžiai. Atsižvelgus į verslininkų ir kitų komitetų siūlymus, nuspręsta kai kurioms veiklos rūšims mokestį padidinti.

Gavo rekomendacijų

Kaip informavo Savivaldybės Turto valdymo skyriaus vedėja Rima Podelienė, per 2016 m. septynis mėnesius gauta suma už verslo liudijimus 61482 Eur, juos įsigijo 1092 gyventojai (iš jų su lengvatomis 628), per 2017 m. tą patį laikotarpį gauta 58426 Eur, juos įsigijo 1046 gyventojai (iš jų su lengvatomis 581).

„Po praėjusioje Taryboje vykusio pristatymo gavome keletą rekomendacijų iš Mažeikių verslininkų asociacijos ir Mažeikių smulkiųjų verslininkų susivienijimo. Mažeikių verslininkų asociacija dėl nuo 2018 m. sausio 1 d. didėjančio minimalaus darbo užmokesčio siūlė proporcingai didinti fiksuotą Pajamų mokesčio dydį, tačiau šito daryti negalima, nes, vadovaujantis pajamų mokesčio įstatymu, fiksuoto dydžio pajamų mokestis negali būti mažesnis už pajamų mokestį, apskaičiuotą 2017 m.: 12 minimalių mėnesinių algų, galiojusių spalio 1 d. (380 Eur) sumai. Kitas jų siūlymas – diferencijuoti mokestį pagal verslo veiklos sritis, atsižvelgiant į tai, kurios sritys generuoja didesnes pajamas ir pelną, bei sudaryti palankias sąlygas smulkiajam ir vidutiniam verslui rajone. Rekomenduota perskaičiuoti tokias sritis, kurios veikia kaip verslo įmonių alternatyvos: statybos, autoserviso ir grožio salonų. Visi komitetai vieningai nusprendė, kad šioms sritims, išskyrus grožio salonus, nustatytus dydžius reikia didinti“, – kalbėjo R. Podelienė.

Buvo vieningos nuomonės

Tiek Švietimo, kultūros ir sporto, tiek Kaimo reikalų ir gamtos apsaugos bei Sveikatos priežiūros ir socialinių reikalų komitetuose pritarta, kad statybinių dailidžių ir stalių dirbinių, medinės taros, kitų medienos gaminių, čiužinių gamybai, remontui reikėtų nustatyti 435 Eur mokestį per metus, kai praėjusiais metais buvo 320 Eur. Taip pat nuspręsta statybinių stalių ir dailidžių metalo dirbinių gamybą, įrankių, spynų ir vyrių gamybą, montavimą nuo 210 Eur padidinti iki 435 Eur, statybos baigimo apdailos ir valymo darbus – nuo 360 Eur iki 435 Eur. Specialieji statybos darbai (statybvietės paruošimas, stogų dengimas, pamatų klojimas, mūrijimo, betonavimo, hidroizoliaciniai darbai, pastolių ir darbo platformų statymas ir ardymas, dūmtraukių įrengimas) didės nuo 605 Eur iki 654 Eur. Variklinių transporto priemonių techninei priežiūrai ir remontui nustatytas 435 Eur dydis, nors projekte buvo 380 Eur. Komitetų nuomonės išsiskyrė tik dėl betono, gipso ir cemento gaminių bei dirbinių gamybos ir pastatymo, akmens pjaustymo, formavimo ir apdailos, įskaitant įrašų iškalimą (išpjovimą) paminkliniuose akmenyse. Sveikatos komitete buvo siūloma palikti 435 Eur, o Kaimo reikalų komitete nuspręsta padidinti iki 684 Eur.

Dydžiai nekito kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veiklai. Siūlyta palikti tą patį mokestį – 435 Eur ir gyvenamosios paskirties patalpų nuomai – 12 Eur. Mažeikių smulkiųjų verslininkų susivienijimas pastarąjį dydį siūlė padidinti, nes vieno kambario nuoma, pasak jų, Mažeikiuose siekia apie 100 Eur, tačiau R. Podelienė patikino, kad tokį dydį tikslinga palikti nepadidintą, mat, atliekant valstybės kontrolę dėl socialinio būsto plėtros, pasiūlyta mokestį sumažinti, kad tie, kurie nuomoja patalpas, norėtų oficialiai, legaliai sudaryti sutartis su tais, kurie laukia socialinio būsto eilėje. „Netikslinga būtų didinti ir dėl to, kad išimtų verslo liudijimų skaičius labai mažas. Rajono biudžetui didelių pajamų nebūtų. Per paskutinius dvejus metus išimta tik po 20 verslo liudijimų“, – sakė R. Podelienė.

        Siūlytiems dydžiams vieningai pritarus visiems Ekonomikos, finansų ir vietinio ūkio komiteto nariams, sprendimas perduotas svarstyti Tarybai.

Vaida GALDIKĖ

Autorės nuotraukos

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode