Sprogimas

Architektai siūlo atkurti senąją Urbo kalno Neringoje aurą

Architektai parengė Urbo kalno Kuršių nerijoje sutvarkymo koncepciją.

Joje siūloma atkurti senąją Urbo kalno aurą išryškinant svarbiausius objektus ir istorinius faktus, pranešė Neringos savivaldybė.

Projektą parengusi Šarūno Kiaunės projektavimo studija norėtų Urbo kalno aplinkoje išsaugoti intymumo dvasią, todėl siūlo naujus objektus šioje vietovėje kurti ne masiniam lankymui, o tarsi individualiai vienam ar dviem žmonėms. Vietos ir sprendiniai parinkti taip, kad juos atrastum tarsi netyčia ir nustebtum.

Siūloma įrengti nuorodas nuo Nidos centro iki Urbo kalno bei švyturio, atkurti arba pažymėti išardytų akmeninių laiptų, vedusių iki senojo švyturio, dalį.

Architektai mano, kad esamas takų tinklas yra pakankamas, tereikia jį atnaujinti, siūloma atgaivinti ir senuosius vokiškus takų, regyklų pavadinimus, atkurti keletą sunykusių takų.

Švyturio aikštelėje atlikus archeologinius žvalgomuosius tyrimus siūloma eksponuoti išlikusius senojo švyturio pamatus, atkurti apželdinimą erškėčiais. Numatyta vieta ir senojo švyturio maketui įrengti.

Siūlomi minimalistiniai apžvalgos ir poilsio aikštelių sprendiniai, siekiant kuo mažiau paveikti gamtos paminklą, jo neužgožti. Numatomas pažintinio gamtos tako su edukaciniais sustojimais bei meniniais elementais bei vaikų žaidimo tako įrengimas.

Urbo kalne apleisto pastato vietoje siūloma įrengti galeriją, skirtą Urbo kalno ir Nidos istorijai, keičiamų parodų ekspozicijai. Šalia esamo apžvalgos bokšto, buvusio pastato vietoje siūloma įrengti poilsio aikštelę „skaitymams ar apmąstymams“ su dvejomis sūpynėms, nuotraukų, įrašų, citatų lauko ekspozicija.

Viešas susirinkimas, kuriame bus aptariami Urbo kalno ir gretimos aplinkos sutvarkymo koncepciniai sprendiniais vyks lapkričio 2-ąją dieną. Iki tol gyventojai kviečiami teikti pastabas ir pasiūlymus.

Vilnius, spalio 22 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode