RETRO

Klaipėdos senamiestis keisis: savivaldybė padės tvarkyti kultūros paveldą

 

Saugomų kultūros paveldo statinių valdytojams – galimybė atnaujinti savo turtą. Tokius statinius Klaipėdoje tvarkantys asmenys galės gauti dalinį savivaldybės finansavimą. Tam šiandien, spalio 19 d., pritarė uostamiesčio savivaldybės taryba. Didžioji dalis statinių, kurių tvarkybai galės būti skirtas finansavimas, patenka į Klaipėdos senamiestį ir istorinę miesto dalį, vadinamą naujamiesčiu.

„Savivaldybės indėlis į senamiesčio ir naujamiesčio atnaujinimą bus gerokai svaresnis. Sprendimas skirti dalinį finansavimą – tik vienas iš žingsnių, siekiant didinti istorinės miesto dalies patrauklumą. Savivaldybė taip pat tvarkys unikalios fachverkinės architektūros pastatų kompleksą, bus atnaujinta daug viešųjų erdvių: tęsiami darbai piliavietėje, per artimiausius kelerius metus bus sutvarkyta Atgimimo aikštė, Danės skveras su šalia esančiomis krantinėmis, Jono kalnelis ir kiti objektai“, – sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Skaičiuojama, kad į dalinį tvarkybos darbų finansavimą galėtų pretenduoti 239-nių kultūros paveldo objektų valdytojai: iš jų 161-nas statinys yra saugomas valstybės, o 78-nis  statinius ateityje planuojama paskelbti saugomais savivaldybės. Netrukus bus skelbiamas kvietimas teikti paraiškas.

Pagal patvirtintą tvarkos aprašą, galės būti finansuojami valstybės ir savivaldybės saugomi kultūros paveldo objektai. Medinių ir fachverko statinių valdytojai tvarkybos bei apsaugos techninių priemonių projektavimui ir įrengimui galės gauti 70 procentų dalinį finansavimą, kitų saugomų kultūros paveldo objektų valdytojai – 50 procentų. Prioritetas bus teikiamas kompleksiškai tvarkantiems pastatų fasadus iš gatvių pusės, statiniams, kurių būklė neatitinka teisės aktų reikalavimų, bus vertinamas ir statinių valdytojų finansinis indėlis. Maksimali paramos suma – 70 tūkst. eurų. Planuojama, kad naujoji tvarka startuos ateinančiais metais. Į dalinį finansavimą galės pretenduoti ir juridiniai, ir fiziniai asmenys.

Šiuo metu asmenims, vykdantiems kompleksinį senamiesčio bei istorinės miesto dalies pastatų fasadų ar stogų tvarkymą taikomos nekilnojamojo turto mokesčio lengvatos. Į tokią paramą gali pretenduoti nekilnojamojo turto mokesčio mokėtojai. Įsigaliojus tvarkai dėl dalinio finansavimo skyrimo tvarkybos darbams, jie galės rinktis, ar naudotis nekilnojamojo mokesčio lengvata, ar pretenduoti į dalinį tvarkybos darbų finansavimą. Tuo metu, apleistų ir netvarkomų statinių savininkams taikomas maksimalus nekilnojamojo mokesčio tarifas, siekiantis 3 procentus nuo nekilnojamojo turto vertės, kai kitiems mieste esantiems statiniams, už kuriuos turi būti mokamas nekilnojamojo turto mokestis, taikomas 0,8 procento tarifas. 

Klaipėdos miesto savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode