RETRO

Greitais sprendimais bus suvaldomos transporto spūstys Klaipėdoje

Jokių darbų gatvėse piko valandomis, kaip įmanoma greitesnis gatvių rekonstrukcijos ir remonto darbų pabaigimas, iš Centrinio terminalo važiuojančio sunkiojo transporto srautų reguliavimas, galimybė keisti savivaldybei pavaldžių įstaigų darbo laiką – tokiomis priemonėmis jau trumpuoju laikotarpiu bus bandoma sumažinti pastaruoju metu Klaipėdoje išaugusias transporto spūstis. Išeičių ieškota mero iniciatyva įvykusiame policijos, VĮ „Klaipėdos regiono keliai“, Savivaldybės administracijos, gatves tvarkančių rangovų, keltų linijų, geležinkelininkų ir kitų institucijų atstovų susitikime.

Anot miesto mero, spūsčių padidėjimui yra daug priežasčių: labai svarbus veiksnys – Tilžės gatvės uždarymas dėl čia vykstančių rekonstrukcijos darbų, užtrukę darbai Baltijos prospekto žiedinėse sankryžose ir pačiame Baltijos prospekte, taip pat „DFDS Seaways“ keltų linijomis besinaudojančio sunkiojo transporto srautas į ir iš Centrinio terminalo Baltijos prospektu.

„Sutarta, kad jokių darbų gatvėse – ženklinimo, asfaltavimo, valymo ar bortelių dėjimo –  piko valandomis būti negali. Dėl to nebegali būti jokių diskusijų, tai aksioma, prie kurios daugiau nebegrįšime. Didžioji dalis darbų turėtų būti atliekami naktį, kada eismo srautas pats mažiausias, žinoma, įvertinant triukšmo faktorius. Kalbant apie sunkiojo transporto įvažiavimą ir išvažiavimą iš Centrinio terminalo, sutarta, kad būtų vėlinamas išvažiavimo vakariniu metu laikas bei siekiama, kad į terminalą atvažiuojantis transportas pradėtų rinktis kiek įmanoma vėliau, nes policijos vertinimu, didžiausios spūstys ir susidaro vakare dėl sunkiojo transporto įsiliejimo į miesto gatves. Keltų linijų atstovai informavo, kad jau viena valanda pavėlintas sunkiojo transporto išleidimo į miestą laikas, tačiau kol kas įtakos problemos sprendimui tai dar neturi“, – sako meras Vytautas Grubliauskas.

Situacija pagerės ir baigus gatvių remonto bei rekonstrukcijos darbus. Baltijos prospekto žiedinėse sankryžose darbai bus baigti per savaitę, po to – dar apytiksliai per savaitę bus sutvarkyta ir tarp žiedinių sankryžų esanti prospekto atkarpa. Taip pat artimiausiu metu turėtų būti pateiktas sprendimas, kaip paleisti bent dalinį eismą Tilžės gatvės atkarpoje, kurios tvarkymą organizuoja VĮ „Klaipėdos regiono keliai“.

Dar vienu probleminiu tašku susitikime įvardinta Rimkų geležinkelio pervaža. Geležinkelininkai informavo, kad dėl rajono ribose remontuojamo geležinkelio tilto, Rimkų pervažoje traukinių srautas yra išaugęs 47 procentais. Sutarta, kad spalio pabaigoje traukinių srautas šioje vietoje gerokai sumažės. Anot mero, geležinkelininkų taip pat paprašyta gyventi miesto ritmu ir sąstatų, kiek tai įmanoma, neformuoti piko valandomis, kad kuo rečiau reikėtų uždaryti pervažą.

Dar vienas spūsčių sumažinimo būdas – įstaigų darbo laiko koregavimas.

„Duotas pavedimas administracijai apklausti ugdymo įstaigų vadovus, bendruomenes, galbūt ir savivaldybės pavaldumo įmones dėl galimo darbo laiko pradžios ir pabaigos diferencijavimo. Apie tai yra ne kartą kalbėta, kai kuriuose miestuose tai davė efektą. Jei dalis mokyklų, jų bendruomenėms pritarus, sutiktų pradėti darbą pusvalandžiu vėliau, tai irgi būtų vienas, nors ne viską išsprendžiantis, bet prisidedantis prie sprendimo veiksnys.  Apklausą reikėtų atlikti kuo greičiau, kad bendruomenės galėtų pasiruošti pokyčiams“, – sako meras.

Uostamiesčio vadovas pažymi, kad nėra vieno vaisto, kaip išspręsti visas problemas, bet priemonių visuma gali gerokai pagerinti situaciją, todėl planuojamos priemonės, padėsiančios sumažinti spūsčių problemą ne tik trumpuoju laikotarpiu.

Nemažai problemų mieste kyla ir dėl sankryžų, kurios yra šalia miesto, bet jau nebepatenka į miesto ribas. Viena tokių – Jakų žiedinė sankryža,  kur pagal projektą dar trūksta dviejų estakadų. Artimiausiu metu dėl to planuojama organizuoti pasitarimus su Susisiekimo ministerija, Lietuvos automobilių kelių direkcija, VĮ „Klaipėdos regiono keliai“.

Tuo metu Klaipėdos miesto savivaldybė jau sprendžia miesto ribose esančioje infrastruktūroje kylančias problemas: virš Šilutės plento ir Baltijos prospekto žiedinės sankryžos planuojama statyti estakadą, šiuo metu vyksta projektavimo darbai, taip pat projektuojamas Statybininkų prospekto tęsinys – tai bus  naujas išvažiavimas iš miesto, įsiliesiantis į kelią „Klaipėda–Šilutė“. Pamario, Audros ir Prano Lideikio gatvių sankryžoje jau baigiamas įrengti „turbo“ žiedas, o ateinančiais metais bus rekonstruojama ir pati Pamario gatvė, taip pat planuojama pradėti Pajūrio gatvės rekonstrukciją ir kt. 

Klaipėdos miesto savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode