Sprogimas

Mugė Mažeikiuose: nuo maisto iki veltinių

 

Spalio 12–13 dienomis ne vienas mažeikiškis, žingsniuodamas pro Mažeikių rajono savivaldybės kultūros centrą, pastebėjo palapinių miestelį. Tai išskirtinė mugė. Kuo gi ji išsiskiria iš kitų?

Dėmesys tiesioginiam gamintojui

„Važinėjame po visą Lietuvą – einame pas žmones patys. Esame susibūrę apie 20 dalyvių iš Pakruojo, Kauno, Marijampolės, Vilniaus ir kitų miestų. Mūsų tikslas – ne daug prekeivių, bet pasirinkimo įvairovė, kad atvyktų patys gamintojai, o ne perpardavinėtojai. Oras – mums ne kliūtis, labiausiai patinka organizuoti darbo dienomis – užeina prabėgantys pirkėjai, pravažiuojantys stabteli. Į Mažeikius atvyko drabužius, papuošalus kuriantys amatininkai, maisto produktų gamintojai. Kainos gal ir aukštesnės negu tų, kurie atsiveža masinės gamybos prekes, bet čia daug išskirtinių, vienetinių prekių, kurių nerasite jokiame prekybos centre“, – tikino organizatorius, pakruojiškis Žydrūnas.

 

Veltiniai – šaltiems vakarams

 

Seniai Žemėje gyveno geltoni vienaląsčiai organizmai, pakalikai, dar žinomi kaip „pimpačkiukai“ – taip kalbama apie vaikų mėgstamuspersonažus. Jie atvyko ir į Mažeikius – dabar nemažai „pimpačkiukų“ išeis į gatves – vieni užšokę ant kepurių, kiti ant pirštinių. Tai gabių mezgėjų, kurių gaminių galėjo įsigyti mugėje, darbas.

Šaltais žiemos vakarais apsiauti veltas šlepetes, apsivilkti šiltas striukes kvietė palapinė „Pagaminta Lietuvoje“. Šalia savo dirbiniais nenusileido kitos amatininkės veltos skraistės, suknelės, paltukai ir kitos išskirtinės grožybės. Apsirengus, ne prošal ir papuošalų pasidairyti – štai ir apyrankės iš akmens.

Pamaloninti skonių receptoriai

Prie mėsos gaminių palapinės prieiti masino nosį kutenantis kvapas ir dešrų ringės. Čia galėjai nusipirkti kaimiškų rūkytų ar sūdytų lašinių, dešrų, skilandžių ir kt. Tautinio paveldo produkto sertifikatą turinti UAB „Kanrugėlė“, keliaujanti po visą Lietuvą, gali pasigirti ne vienu apdovanojimu – skilandis ir šalto rūkymo dešra apdovanota „Metų gaminio“ sidabro medaliu, o šaltai rūkytas kiaulienos kumpis – aukso medaliu.  

Kitoje palapinėje laukė didelis pyragų pasirinkimas – ir su aguonomis, ir su uogiene, ir morkų pyragas. Sūriai irgi neleido ramiai praeiti pro šalį. Pasiilgusius saldumynų vilniškiai kvietė įsigyti turko gaminamos chalvos. „Populiariausia – su pistacijomis, turime ir su kava, kakava. Viskas pagaminta be konservantų – pagrindas – sezamo sėklos“, – privalumus vardijo gamintojai. Beje, pasiūlė paragauti ir su čili pipiru – saldu ir aštru – pikantiškas skonis.

Vaistažolės ir tepaliukai

Gal ne vieną nustebino žinomas veidas – žolininkės Adelės Karaliūnaitės gaminius iš laukinių augalų pardavinėjo ir patarimus žarstė dukra Gintarė Karaliūnaitė. „Nieko pastovesnio už laikiną nėra, jau septynerius metus laikinai dirbu. Tai ne profesija, o gyvenimo būdas. Aš žolių neišmanau – mane domina medicina, diagnostika, simptomai. Išmanau mamos sukurtus produktus ir man svarbu kuo tiksliau juos paskirti žmonėms – šioje palapinėje esu kaip šeimos gydytoja, iš pradžių gal ir nustemba mane tokioje vietoje pamatę. Mano tikslas – ne sumažinti simptomus, bet padėti įveikti negalavimą. Neteisinga, kad pacientui gydytojas skiria mažai laiko – dažniausiai dėl „suspausto“ laiko, be to, nenoriai skiria tyrimus, ypač brandesnio amžiaus pacientams. Dirbant šį darbą prireikė medicininių žinių, nes juk visą laiką neskambinsi mamai – semiuosi skaitydama literatūrą rusų, anglų k. Mano prioritetas – pagalba vaikams ir šeimoms, negalinčioms susilaukti vaikų. Jei pavyksta – tai fantastiškas jausmas“, – atviravo pop muzikos atlikėja G. Karaliūnaitė.

Apsilankiusieji mugėje nenusivylė, tik oras nelepino, bet, pasak organizatoriaus, jeigu tinkamai apsirengi – tai darganotas oras ne kliūtis užsukti į mugę. „Tikimės, kad kitą kartą atvykusius mugės dalyvius pasitiks draugiškesni orai ir gausesnis pirkėjų būrys“, – kalbėjo Žydrūnas.

Gražina VERŠINSKIENĖ

Autorės nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode