RETRO

Vilniaus pagarbos ženklas – žydų antkapiai sugrąžinami į kapinių teritoriją

Sostinės savivaldybė pasirūpino, kad sovietmečiu statyboms naudotiems žydų antkapiams būtų parodyta derama pagarba – šią savaitę į Olandų kapinių teritoriją išvežami visi žydų paminklinių akmenų fragmentai, iš sovietmečiu sunaikintų istorinių Olandų ir Šnipiškių žydų kapinių, išmontuoti iš įvairių sostinės objektų. Daugiau nei 1 000 tonų paminklinių akmenų, kuriais ilgus dešimtmečius nebuvo deramai pasirūpinta, vežami į senųjų žydų kapinių teritoriją Olandų gatvėje. Visi paminklų fragmentai bus ištirti, įvertinti ir pagal rengiamus projektus atguls į jiems skirtas atminimo vietas – senąsias žydų kapines Olandų gatvėje ir prie Sporto rūmų.

 

 

„Šių laikų Vilnius turi deramai įvertinti, atminti ir pagerbti miesto ir jo miestiečių istoriją. Milžiniško kiekio antkapių sugrąžinimas į istorines ir sakralines vietas rodo vilniečių  pagarbą žydų bendruomenei ir mirusiųjų atminimui.  Į senąsias Olandų  kapines jau grįžo akmenys iš išardytos transformatorinės ir kitų sostinėje aptiktų objektų, kurių statybai sovietai buvo panaudoję žydų antkapius. Mūsų tikslas – kad visi paminklai atgultų jiems skirtoje vietoje“, – sakė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Iki šiol UAB „Vilniaus žaluma“ teritorijoje sovietmečiu išniokotų ir statyboms naudotų žydų paminklinių akmenų susikaupė net apie 1 000 tonų. Sostinės savivaldybė pasirūpino, kad visi jie būtų išvežti į senųjų žydų kapinių teritoriją Olandų gatvėje ir tinkamai ištirti – tam pasitelktas būrys ekspertų, kurie bendradarbiaudami su Žydų bendruomenės atstovais atliks istorinį paveldo tyrimą. Nuodugniai ištyrus visus paminklinių akmenų fragmentus, sostinės savivaldybė parengs projektą, pagal kurį reikšmingi akmenys atguls senosiose žydų kapinėse Olandų gatvėje ir Šnipiškėse prie Sporto rūmų.

„Deramai sutvarkius Užupio kapines ir grąžinus joms seniai užtarnautą pagarbą, jos galėtų tapti unikaliu traukos tašku, viena lankomiausių sostinės vietų, svarbių ne tik atvykstantiems sostinės svečiams, bet ir vietos gyventojams. Nepaprastai gražioje gamtos aplinkoje sukūrus menišką stiprų atminties įamžinimo simbolį, kuris paverstų Užupio kapinių teritoriją emocijas sužadinančia kultūrine erdve, o kartu giliu ir prasmingu būdu primintų visai netolimą šalies istoriją, kuria verta didžiuotis“, – sakė Viktorija Sideraitė Alon, architektė, bendradarbiaujanti su sostinės savivaldybe vykdant paminklinių akmenų grąžinimo į istorines kapines projektą.

2016 metais vasarą ir rudenį Vilniaus universiteto Istorijos fakultetas atliko Vilniaus mieste demontuotų antkapinių paminklų fragmentų iš įvairių miesto vietų istorinius tyrimus. Ištirta 2 407 fragmentų, iš kurių 324-iuose aptikti rašmenys, dauguma jų – hebrajų kalba. Tyrimo išvadose nurodyta, jog visus fragmentus rekomenduojama laikyti ir eksponuoti autentiškoje jų aplinkoje – žydų kapinių teritorijoje.

Užupio kapinės Vilniuje veikė nuo 1830 m. iki 1963 m., jose  buvo laidojami XIX am. pab.- XX am. pradžioje Vilniuje  gyvenę miestelėnai žydai. 1961 m. sovietų valdžia priėmė nutarimą per du metus likviduoti Užupio žydų kapines, o antkapiai buvo panaudoti vietoje statybinių medžiagų (laiptų pakopoms, atraminėms sienutėms ar transformatorinių fasadų dekorui), dažnai net nesistengiant kruopščiai nutašyti juose iškaltų užrašų. Po kapinių sunaikinimo, Užupio žydų kapinės virto dykviete, apaugusia atsitiktiniais želdiniais.

Pernai sostinės savivaldybė sutvarkė 11 ha Olandų gatvėje esančių senųjų žydų kapinių teritoriją – čia atsivėrė alėjos, takai, įrengti informaciniai stendai, sutvarkytas miškas, suformuotas kraštovaizdis ir pritaikytas lankytojams.

Vilniuje pastaruosius dvejus metus nuosekliai iš įvairių miesto vietų išmontuojami nepagarbiai panaudoti žydų paminklinių akmenų fragmentai. Į aikštelę prie senųjų žydų kapinių buvo vežami mieste aptikti paminkliniai akmenys su rašmenimis iš T. Kosciuškos, Latvių, Vytauto gatvių ir Vakarinio aplinkkelio teritorijos, kuriuos sovietai buvo panaudoję statydami įvairius objektus. Daugelis vietų, kuriose užfiksuoti iš žydiškų antkapinių paminklų fragmentų pastatyti objektai, jau sutvarkytos – paminkliniai akmenys demontuoti, o tose vietose, kuriose objektų išardyti neįmanoma, savivaldybė, pasitarusi su žydu bendruomene, paženklino informacinėmis lentomis.

Savivaldybės nuolat dirba, kad visi žydų antkapių fragmentai būtų perkelti į pagarbias kapinių vietas ir palaipsniui, apsvarsčius su žydų bendruomene, sutvarkyti.

Vilniaus miesto savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode