RETRO

Popietė, skirta Pasaulinei muzikos dienai paminėti

Šeštadienį Ukrinų bibliotekoje vyko renginys, skirtas Pasaulinei muzikos dienai paminėti. Atidėję į šalį visus darbus, į popietę „Muzika „veža“ susirinko neabejingi muzikai vyresniųjų klasių moksleiviai.

Susitikimo pradžioje priminta muzikos istorija, kuri prasideda nuo urvinio žmogaus laikų. Paminėta, kad UNESCO 1975 m. spalio 1-ąją paskelbė Pasauline muzikos diena. Vėliau kalbėta apie muzikos ir garsų terapijos atsiradimo istoriją, muzikos gydomąjį poveikį ne tik įtampą patiriantiems žmonėms, bet ir sunkiai sergantiems ligoniams. Jaunimą nustebino ir prajuokino įdomūs muzikos terapijos istorijos faktai. Pasirodo, jau Pitagoras daugelį dvasios, sielos ir kūno ligų gydė grodamas specialias muzikines kompozicijas ir sukūrė muzikos harmonijos teoriją, o atlikti eksperimentai su karvėmis įrodė, kad karvės, kurioms buvo leidžiama klausytis Mocarto, davė daugiau pieno.

Į klausimą, kada dažniausiai klausosi muzikos, viena popietės dalyvė atsakė: „Atsikėlusi ryte tuoj pat įsijungiu muziką. Namuose, kai ilsiuosi, tvarkausi ir net kai ruošiu namų darbus, skamba muzika.“ Dauguma renginio dalyvių jai pritarė. Vadinasi, šiuolaikinį jaunimą muzika lydi visur, nes ji lengvai prieinama, galima klausytis populiarių muzikos kūrinių net savo telefone. Kalbėdami apie muzikos poveikį, visi vieningai pritarė, kad muzika praskaidrina nuotaiką. „Kai man liūdna, įsijungiu savo mėgstamą muziką ir iš karto pasidaro geriau“, – sakė Kamilė. Kita mergina teigė, kad jai dažnai kokia nors daina sužadina malonius prisiminimus, nukelia jos mintis į praeitį, todėl ją girdėdama ji jaučiasi laiminga. Pasigirdus „Tautiškai giesmei“, Marijono Mikutavičiaus dainai „Trys milijonai“, jaunuoliai sakė, kad šios dainos stiprina vienybės jausmą, o F. Mendelsono „Vestuvių maršas“ asocijuojasi su vestuvėmis. Vadinasi, muzika mums pakelia nuotaiką, žadina prisiminimus, ji mus lydi visą gyvenimą: nuo lopšinės iki laidotuvių giesmių.

Popietės dalyviai klausėsi įvairių žanrų muzikos, dalyvavo protmūšyje „Atspėk dainą ir atlikėją“. Linksmai ir naudingai šeštadienio popietę praleidę bibliotekoje, jaunuoliai pritarė, kad muzika juos „veža“.

Valda MURAVJOVIENĖ

Ukrinų filialo bibliotekininkė

Nuotrauka iš bibliotekos archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode