RETRO

Gintaro muziejaus kūrybinės dirbtuvės neregiams

 

Jau ne vienus metus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą bei Palangos gintaro muziejų sieja graži draugystė, o neregiai iš visos Lietuvos lankosi muziejaus edukaciniuose užsiėmimuose. LASS Mažeikių rajono filiale pirmadienį, spalio 9 d., vyko edukacinis užsiėmimas apie gintarą – tai Palangos gintaro muziejaus bei Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro projektas.

Jutimai – žinių apie pasaulį šaltinis. Jais gauname informaciją apie daiktų savybes. Aristotelis aprašė penkis pagrindinius jutimus: lytėjimą, regą, klausą, uoslę, skonį. Neregiams vieno iš jutimų pašykštėta. Palangos gintaro muziejaus darbuotojos įrodė, kad gintarą galima pažinti ne tik regėjimu.

Gintaras – ir sveikatai, ir pramogai

Gintaro muziejaus vyr. muziejininkė, tarptautinių ir nacionalinių projektų koordinatorė Regina Makauskienėsupažindino su gintaro gydomosiomis savybėmis, pademonstravo, kaip gintaro dūmais gydomas ausies skausmas. Priminė, kad siaučiant marui buvo smilkomas gintaras, norint dezinfekuoti patalpas. Lietuvos auksą lydi daug legendų, jis siejamas su mistika, pavyzdžiui, gintaro gabalėlį dėdavo į naujagimio lopšį, kad bloga akis nenužiūrėtų.

Fantazija atsiskleidė darbeliuose

Kiekvienas nekantravo prisiliesti prie gintaro, gamtinių medžiagų ir prieskonių, kurie darbeliuose tapo pajūrio smėliu...  Suradę savyje menininko gyslelę edukacinio užsiėmimo dalyviai gamino unikalius paveikslėlius ar skulptūrėles ant medžio atplaišų. Į pagalbą atskubėjo muziejininkės Regina Makauskienė ir Miglė Jonaitienė – padėjo neregiams pasigaminti išskirtinius darbelius. Kiekvienas dalyvavęs užsiėmime patyrė neišdildomų įspūdžių, įsitikino, kad ir jie gali sukurti meninius darbelius. Vienų paveikslėliuose vyravo gamtos motyvai, kiti nėrė į paslaptingą vandenų pasaulį ir pavaizdavo jūros dugną. Išskirtinis Ričardo darbelis – atvirutė, primenanti Brailio lentelę, su kampuose išsidėsčiusiomis kriauklelėmis.

Projektas bus tęsiamas

Po užsiėmimo pakalbintos muziejininkės dalijosi ateities planais, kad kitais metais bus tęsiamos išvažiuojamosios kūrybinės dirbtuvės su silpnaregiais ir neregiais – bus daromi papuošalai. Edukaciniai užsiėmimai vyksta ir Gintaro muziejuje, čia sudarytos sąlygos bet kokią negalią turintiems asmenims. Gal ir ne specialiai įrengta išvažiuojamoji lupa – bet neregiams pataikyta į dešimtuką.

„Pas mus atvažiavo...“

VšĮ „Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centras“ direktorė Daina Vitkauskienė pasidžiaugė, kad edukaciniai užsiėmimai atvyksta pas neįgaliuosius, kad jie didžiuodamiesi gali sakyti: „Pas mus atvažiavo Gintaro muziejus.“ „Sukviečiame žmones, kurie yra žingeidūs, kūrybingi. Vykome ir į kitus regiono rajonus – buvome Šilutėje, Klaipėdos mieste, Plungėje ir Telšiuose. Šiandien iki pietų buvome Skuode, po pietų – Mažeikiuose“, – sudaryta galimybe džiaugėsi direktorė.

Negalia – be sienų

Negalia neturi sienų, apribojimų, tik reikia atrasti sritį, kur save realizuoti. Gyvas to pavyzdys – Ričardas Domarkas, kuris neregius moko kompiuterinio raštingumo, vieną mokinį turi ir Mosėdyje (Skuodo r.). Beje, Ričardas dar ir muzikuoja – groja bosine gitara, klavišiniais instrumentais.

Paslaptinga gyvenimo filosofija – kiek iš aukščiau mums duota, tiek į mūsų gyvenimą ir laša. Likimas – tai paslaptis, kuri ateina paslapčia ir tampa mūsų gyvenimu: su skausmais, su vargais, su džiaugsmais, su sveikata – likimu...

Gražina VERŠINSKIENĖ

Autorės nuotraukos

Smilkstantis gintaras ne tik gydo, bet ir dezinfekuoja.

R. Domarkas išbandė, kaip gydomas ausies skausmas.

Neregiai ir silpnaregiai savo meninius sugebėjimus atskleidė paveikslėliuose, skulptūrose, jiems talkino ir muziejaus darbuotojos.

„Čia pavaizdavau Brailio lentelę, tik mažesnę“, – apie savo darbelį pasakojo R. Domarkas.

Dauguma dalyvių nukėlė į paslaptingą jūros gelmių  pasaulį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode