Marcinkevičius




Paskatinti kūrybinio palikimo

Lapkričio 29 d. Mažeikiuose vyko respublikinė dailės konferencija „Atvėręs langą į pasaulį“, kurią organizavo rajono dailės mokytojų būrelis, bendradarbiaudamas su Mažeikių muziejumi, Mažeikių dailės mokykla ir Merkelio Račkausko gimnazija. M. Račkausko gimnazijos dailės ir technologijų mokytoja ekspertė bei naujoji dailės mokytojų metodinio būrelio vadovė Asta Milėškienė džiaugėsi pavykusiu renginiu.

„Dailės pamokose nuolatos analizuojamas daugumos žymių Lietuvos bei pasaulio dailininkų kūrybinis palikimas, o juk nemažai menininkų gyveno arba gyvena artimiausioje mūsų aplinkoje. Labai svarbu skatinti mokinius domėtis kraštiečių dailininkų palikimu. Vienas iš tokių – Alfonsas Dargis, kuris mokėsi Merkelio Račkausko gimnazijoje, o šiemet minime jo 20-ąsias mirties metines. Kilus idėjai Mažeikiuose organizuoti respublikinę dailės konferenciją, nekilo abejonių, kokie bus tikslai ir kam ji bus skirta. Praėjusiais metais buvo organizuota analogiška dailės šventė, skirta paminėti M. K. Čiurlionio 140-osioms gimimo metinėms. Supratome, kad savo rajone tikrai turime kuo pasidžiaugti. Tai kūrybiškai dirbantys mokytojai ir mokiniai, garsinantys Mažeikius Lietuvoje“, – sakė viena iš organizatorių A. Milėškienė.

Pasak jos, respublikinės metodinės praktinės konferencijos tikslas – populiarinti žymaus lietuvių dailininko, kilusio iš Mažeikių krašto, A. Dargio kūrybinį palikimą, kitaip pažvelgti į savo mokomojo dalyko sąsajas su garsiojo menininko kūryba ir gyvenimu – buvo įgyvendintas. Į konferenciją atvyko mokiniai ir dailės mokytojai iš Šiaulių, Kuršėnų, Kelmės bei Skuodo. Konferencija vyko dviem kryptimis. Pirmoje jos dalyje vyko edukaciniai užsiėmimai mokiniams Mažeikių muziejuje ir M. Račkausko gimnazijoje, kuriuos vedė rajono dailės mokytojai: Raimondas Milėška, Aleksandras Novak, Rasa Tamošiūnienė, Virginijus Tamošiūnas, Vaida Stankuvienė.

Konferencijoje pristatyta 19 pranešimų pagal temas: „A. Dargis – modernizmo simbolis“; „Tėvynės ilgesys A. Dargio kūryboje“; „Žmogus A. Dargio kūryboje“; „Liaudies meno atspindžiai“; „A. Dargis ir teatras“. Dailės mokytojai kartu su mokiniais pasirinko įvairias A. Dargio kūrybos įprasminimo, pristatymo ir interpretavimo formas: nuo pranešimų, performansų iki teatrinių, literatūrinių ir šokio kompozicijų.

Solidžių pranešimų gausa

Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos salėje vykusios konferencijos pradžioje gėlių puokštė įteikta ilgamečiam dailės mokytojų būrelio vadovui A. Novak. Pranešimus pristatė ne tik mokiniai, bet ir mokytojai. Iš Vilniaus atvyko kraštietis dr. Viktoras Liutkus, žymus Lietuvos menotyrininkas, kuris išsamiai nušvietė įvairiapusį tapytojo, grafiko, scenografo ir poeto kūrybinį palikimą, sugretindamas jo darbus su kitų žymių modernistų kūriniais. Svečias iš Vilniaus susirinkusiųjų klausė, ko nėra A. Dargio kūryboje, ir netrukus pats atsakė – nėra žiemos. Tai buvo savotiška staigmena ir netikėtumas. To, žinoma, nepasakysi apie M. K. Čiurlionio kūrybą. Meno istorikas paminėjo daugiau įdomių detalių ir apie kitus iš Mažeikių krašto kilusius žymius menininkus.

A. Dargio mokymąsi Merkelio Račkausko gimnazijoje pristatė gimnazijos biologijos mokytojas ekspertas Algirdas Vilkas, o sąsajas su Alfonso Nykos-Nyliūno kūryba analizavo lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Laima Skabickienė. Tuo tarpu muziejininkas Vytautas Ramanauskas paminėjo A. Dargį savos gimtinės kontekste. Į konferenciją atvyko A. Dargio giminės bei daug šviesių žmonių.

Muziejaus salėje kartu su keliais A. Dargio tapybos darbais buvo eksponuota mokinių dailės darbų paroda ir edukacinių užsiėmimų metu sukurti darbai. Tikrai buvo ką pažiūrėti ir kuo pasigrožėti. Mokiniai dailės darbuose ne tik tęsė A. Dargio modernizmo kryptį, bet galbūt pamažu ieškojo ir savęs. Juk laikas bėga taip greitai.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode