Marcinkevičius




Advento pradžios šventė

Štai ir atėjo tas laukiamas metas, kai begaliniais laiko ratais skrosdamas dangaus platybes, į Žemę pamažu pradėjo leistis angelas. Girdėdami pasaką apie šią angelo kelionę, vaikai taip pat pamažu ima jausti kažkokio nenusakomo virsmo artėjimą.

 

Gruodžio 1 d. lopšelyje-darželyje „Pasaka“ surengta tradicinė, jau daug metų vykstanti, „Advento sodelio“ šventė. Joje dalyvavo įvairių grupių auklėtiniai bei garbingi svečiai: Mažeikių šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebonas kun. Gintaras Lengvinas ir parapijos „Carito“ vadovė Virginija Valko.

Šventės prasmė

Žmogus yra sugalvojęs begalę simbolių, kad primintų sau savasties tapatumą su Žeme. Vienas tokių yra Advento vainikas. Gamta ruošiasi saulėgrįžai.

Adventinis sodelis – tai sena šventė, žyminti advento pradžią. Jos metu iš eglių šakų pinama didžiulė spiralė, tarsi atkartojanti angelo kelią. Spiralės viduryje deganti žvakė simbolizuoja dieviškąją šviesą. Skambant adventinėms giesmėms bei lietuvių liaudies dainoms, kiekvienas vaikas praeina tą kelią nuo tamsos iki šviesos. Paėmę savo žvakelę, įstatytą į obuolį, užsidega nuo didžiosios žvakės, simbolizuojančios Kalėdų šviesą, tuo taku keliauja, jame suranda savo žvaigždę ir simbolinę vietą, kurioje palieka savo liepsnojančią žvakelę. Darosi vis šviesiau ir šviesiau. Kai visi vaikai uždega žvakeles, vėl po vieną keliauja jų pasiimti, o patirtą jausmą bei išgyvenimus parsineša namo, į savo šeimą. Tokioje neįprastoje aplinkoje vaikai betarpiškai susiduria su senomis tradicijomis bei pasaulėžiūra, pajauča krikščionybės įtaką mūsų gyvenimui. Nors mažieji ugdytiniai tikrosios advento prasmės dar nesuvokia, tačiau šventės metu mokosi kantriai išlaukti, susikaupti, pajausti vidinę ramybę, patirti sielos ir šviesos džiaugsmą, o šiltas, prasmingas pabuvimas kartu su tėveliais, pedagogais ir svečiais „Advento sodelį“ padaro dar gražesnį.

Gražus tęstinumas

Adventas – tai kartu ir svarbus šeimos metas. Jo tarpsniu išgyvename artimos bendrystės, gerumo bei atjautos svarbą. Tai be galo svarbu ir reikšminga kiekvieno žmogaus gyvenime. Jau ne pirmus metus lopšelis-darželis „Pasaka“ organizuoja paramos projektą „Auginkim gėrį gerumu“, kuris skirtas šv. Pranciškaus Asyžiečio parapijos „Carito“ veiklai paremti. Direktorė Zita Siliūnienė visus pakvietė ir šiais metais aktyviai prisidėti prie kilnios akcijos. Kun. G. Lengvinas šventės dalyviams palinkėjo visokeriopos sėkmės, sveikatos ir dėkojo už gražius bei prasmingus darbus.

Šiuo metu darželyje vykdoma ir tarptautinė akcija „Kalėdinis skambantis žaisliukas“. Žaisliukai, atkeliavę iš Lietuvos ir užsienio partnerių, bus perduoti kartu su surinkta kalėdine labdara „Carito“ atstovėms.

Vaikai jau išgyvena pasiruošimo Kalėdoms dvasią. Pasiruošimas joms – ypatingas metas, kada norisi peržvelgti, sutvarkyti savo dienų ir darbų aruodus. Tyla, esanti gamtoje, tarytum persmelkia žmogaus vidų, leidžia atsigręžti į save ir pabūti su savimi. Leidžia mums sustoti, kad vėl eitume pirmyn.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Nuotraukos Birutės ŠNEIDERAITIENĖS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode