Parama dėkojame




Mokyklai Rietave – 420

Lapkričio 25-ąją nušurmuliavo didžiulė šventė Lauryno Ivinskio gimnazijoje ir visame Rietavo mieste – mokykla paminėjo įspūdingą jubiliejų. Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazija – viena seniausių mokyklų Žemaitijoje. Valdant Leonui Sapiegai 1596 metais Rietave buvo įkurta parapinė mokykla. Žemaičių vyskupijoje tuo metu buvo tik12 mokyklų, pačios vyskupijos plotas didžiulis – iki Daugpilio Latvijoje.

1836 metais kunigaikščio Irenėjaus Oginskio rūpesčiu Rietave pradėjo veikti valdiška dviklasė mokykla. Rietave mokytojavo pirmojo kalendoriaus autorius, švietėjas Laurynas Ivinskis. Mokykloje dirbo A. Bušas – lietuvių ir vokiečių žodyno sudarytojas, N. Šliogeris – chemijos mokslų daktaras, A. Dičpetris – poetas, Z. Jonikaitė – filosofijos mokslų kandidatė. Moksleiviai buvo gabūs, kai kurie tapo žymūs pedagogai, mokslininkai, rašytojai, gydytojai ir kt. Su pagarba minime profesorius Romaną ir Vaclovą Chomskius, docentus A. Venckų ir A. Pyktį, filologą Andrių Ašmantą. Mokyklą baigė dailininkas A. Nedzelskis, kompozitorius V. Barkauskas, žemės ūkio mokslų kandidatas, kraštotyrininkas J. Kontrimas, rašytojas E. Cinzas, V. Norbutas, E. Malūkas, poetai Stasys Žlibinas ir E. Vaitkus, Alfonsas Jocys, profesoriai E. Stankus, A. Lubys ir daugelis kitų žymių žmonių. Taigi 420 metų jubiliejus – tikrai neeilinis įvykis ne tik Rietavui, bet ir Lietuvai.

Jubiliejaus minėjimo dieną pamokų nebuvo: mokiniai turėjo susitikimus su rašytoju E. Malūku, su studentais, pradinukai – su vyresniųjų klasių mokiniais, vyko kūrybiniai darbai – buvo ruošiami sveikinimai mokyklos gimtadieniui. Didžiojoje sporto salėje įvyko šiai progai skirtas koncertas mokiniams, po jo – šventinė gimtadienio arbatėlė. 17.00 šventė prasitęsė Rietavo kultūros centre. Vyko iškilmingas koncertas-minėjimas. Į jį susirinko buvę ir esami mokytojai, buvę mokiniai. Sulaukėme svečių iš visos Lietuvos: iš Seimo atvyko buvęs mokinys J. Varkalys, vienmandatėje išrinktas R. Žemaitaitis, Švietimo ministerijos atstovė, buvusi mokinė R. Klepačienė, savivaldybės meras A. Černeckis, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus atstovai, buvę mokiniai klebonas J. Meškauskas, rašytojas E. Malūkas su savo bendraklasiais, ROKIM direktorius V. Rutkauskas ir daugelis kitų.

Koncertui jėgas subūrė gimnazijos mokiniai, mokytojai, o mums talkino buvę mokiniai: koncertą vedė aktoriaus meną studijuojanti K. Andriuškaitė, aktorius S. Dovidauskas, dainavo Lietuvos nacionalinio Operos ir baleto teatro solistė A. Stančikaitė, studentė R. Tiškutė su partnere, grupės „Sirupas“ narys M.Stonkus, lazerių fizikos magistrantas D. Kučinskas, pramoginius šokius šoko KTU studentė E. Rimkutė su partneriu.

Po koncerto visi sugrįžo į gimnaziją. Čia šventės dalyviai apžiūrėjo gimnazijos erdves, dalijosi įspūdžiais, bendravo vieni su kitais prie kavos puodelio.

Nijolė Dovidauskienė, Lauryno Ivinskio gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode