Parama dėkojame




Sprogimas

Užkardytas profesionaliai padirbtų eurų didelio kiekio patekimas į rinką

 

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, atlikę kriminalinės žvalgybos tyrimą, glaudžiai bendradarbiaudami su Europolu, Kauno ir Vilniaus kriminalinės policijos pareigūnais bei Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros prokurorais, demaskavo, kaip įtariama, organizuotą nusikalstamą grupę ir net dvi netikrų eurų spaustuves.

Pažymėtina, kad pareigūnai užkardė įtariamų organizuotos grupės narių ketinimus paleisti nusikalstamiems kėslams profesionalią spaustuvę, skirtą gaminti netikrus eurus ofsetiniu būdu labai dideliais kiekiais. Nusikalstamos grupės užmojai buvo itin dideli – nustatyta, kad buvo ilgai eksperimentuojama gaminant netikrus eurus, stengiamasi pasiekti itin geros klastočių kokybės.

Policija laiku užkirto kelią padirbtiems piniginiams vienetams patekti į rinką, kadangi įtariamieji jau buvo pagaminę ypač geros kokybės netikrų eurų ruošinių – beveik 3,5 mln. netikrų eurų. Visi šie ruošiniai paimti per slaptą policijos operaciją.

Tyrimo pradžia, eiga, sulaikymai, kratos.

2015 m. buvo gauta informacija apie apyvartoje pasirodžiusius padirbtus eurus. Nustatyta, kad buvo klastojami 50 eurų nominalo vertės banknotai. Lietuvos policijos ir Europolo duomenimis, būtent šio nominalo padirbtų eurų neteisėta apyvarta išplito net 15 Europos Sąjungos šalių teritorijose (įskaitant ir Lietuvą).

Tikrindami gautą informaciją, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai nedelsdami pradėjo kriminalinės žvalgybos tyrimą. Atliekant tyrimą buvo išaiškinta organizuota 8 asmenų grupė, kuri, kaip įtariama, gamino ir jau buvo pradėjusi platinti dalį minėtų padirbtų (50 eurų nominalo vertės) banknotų Europos Sąjungos valstybėse. Atkreiptinas dėmesys, kad pradėtos platinti klastotės nebuvo geros kokybės.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro tyrėjai, surinkę pakankamai duomenų apie organizuotos nusikalstamos grupės galbūt vykdomą ir dar planuojamą vykdyti nusikalstamą veiklą, siekdami užkardyti labai didelio kiekio suklastotų piniginių vienetų išplatinimą, surengė slaptą policijos operaciją.

Vykdant bendrą policijos operaciją, vadovaujant Lietuvos kriminalinės policijos biurui, dalyvaujant Europolui, Kauno ir Vilniaus policijos pareigūnams bei Lietuvos policijos kriminalistinių tyrimų centro ekspertams, Generalinės prokuratūros prokurorui, vienu metu skirtingose šalies vietose buvo sulaikyti įtariami asmenys.

Sulaikytųjų gyvenamosiose vietose ir automobiliuose buvo atlikta daugiau nei 10 kratų. Pareigūnai, be jau paminėtų rastų spaustuvių ir aptiktų beveik 3,5 mln. eurų netikrų aukštos kokybės ruošinių, rado ir paėmė visus būtinus komponentus (įrangą, priemones, preparatus) netikriems pinigams gaminti.

Taip pat rasta jau visiškai padirbtos 343 kupiūros 50 eurų nominalo vertės (17 tūkst. 150 netikrų eurų). Be to, operacijos metu aptikta ir paimta netikriems eurams gaminti skirtos ofsetinės spausdinimo ir pjaustymo staklės, įrenginiai negatyvams ir klišėms gaminti, rasta lazerinių spausdintuvų, savadarbis įrenginys netikriems eurams gaminti šilkografijos būdu, halogramos.

Iš viso per operaciją sulaikyti 6 įtariamieji, trims iš jų teismas skyrė griežčiausias kardomąsias priemones – suėmimą. Įtariamų nusikalstamos grupės narių amžius yra nuo 27 iki 47 metų.

Pažymėtina, kad pagrindinis įtariamasis – organizuotos nusikalstamos grupės organizatorius – jau yra anksčiau ne kartą teistas už nusikaltimus, susijusius su netikrų pinigų gamyba ir platinimu dideliais kiekiais.

Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas: „Be kitų pasiektų šios sėkmingos operacijos rezultatų, ypač džiaugiuosi, kad bendromis šalies policijos, prokuratūros ir Europolo pareigūnų profesionaliomis pastangomis pavyko užkardyti kruopščiai pagamintų aukštos kokybės piniginių vienetų – ruošinių – gamybą ir jų patekimą į apyvartą, nes taip buvo apsaugoti tiek mūsų šalies, tiek ir kitų valstybių visuomenės interesai.“

Ikiteisminį tyrimą atlieka Lietuvos kriminalinės policijos biuras, jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode