Sprogimas

Vyriausybė palaimino Baudžiamojo kodekso pataisas dėl rinkėjų balsų pirkimo

 

Vyriausybės posėdyje pritarta Vidaus reikalų ministerijos parengtoms Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 172 straipsnio pataisoms, kuriomis siekiama keisti rinkimų kampanijų praktiką, kai rinkėjai dovanomis ar kitokiu atlyginimu skatinami dalyvauti arba nedalyvauti rinkimuose, balsuoti už arba prieš vieną ar kitą kandidatą.

„Mūsų tikslas – atgrasyti kandidatus, partijų narius ar jų atstovus nuo rinkėjų papirkinėjimo, kuris diskredituoja rinkimus. Turime užtikrinti, kad rinkimai mūsų šalyje vyktų skaidriai, demokratiškai ir sąžiningai, o papirkinėtojai neišvengiamai sulauktų bausmės“, – sako vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas.

Pasak ministro, minėtos pataisos inicijuotos atsižvelgus į tai, kad iki šiol baudžiamosios atsakomybės taikymas rinkėjų papirkinėtojų atžvilgiu nebuvo pakankamai veiksmingas.

Teismuose taikant baudžiamąją atsakomybę už asmens rinkimų teisės pažeidimus formavosi praktika, kad rinkėjų papirkimo faktas dar nereiškė BK 172 straipsnyje numatytos nusikalstamos veikos padarymo. Reikėjo įrodyti, kad asmens padaryta įtaka paveikė rinkėjo valią, todėl jis balsavo ne taip, kaip norėjo, arba buvo sutrukdyta pasinaudoti rinkimų teise paperkant, apgaunant, naudojant psichinę prievartą.

Vyriausybė šiandien pritarė BK pakeitimo projektui, kuriame numatyta baudžiamoji atsakomybė ir už neteisėtą siekį daryti įtaką rinkėjui ar asmeniui, turinčiam teisę būti renkamam. Tai reiškia, kad atsakomybė už neteisėtą poveikį rinkimuose arba referendume dalyvaujantiems asmenims būtų taikoma, nepriklausomai nuo to, ar kaltininkui pavyko sukliudyti asmeniui įgyvendinti rinkimuose jo valią ar ne.

Pagal siūlomas pataisas, tam, kuris prieš kitą asmenį panaudojo psichinę prievartą ar apgaulę, bandė papirkti ar papirko, siekdamas, kad šis elgtųsi pagal kaltininko valią, realizuodamas savo teisę rinkti ar nuo jos susilaikyti arba dalyvauti referendume, numatytos tokios galimos sankcijos: viešieji darbai, bauda, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Tam, kad šios Baudžiamojo kodekso nuostatos įsigaliotų, joms turi pritarti Seimas.   

 

Vidaus reikalų ministerijos

Viešųjų ryšių skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode