Parama dėkojame




Sprogimas

Diplomatai, kariškiai, piliečiai išreiškia solidarumą dėl žuvusiųjų per ataką Prancūzijoje

Diplomatai, Lietuvos ir užsienio valstybių kariškiai, eiliniai piliečiai penktadienį išreiškia solidarumą su Prancūzija dėl kruvino išpuolio Nicoje.

Prie Prancūzijos ambasados Vilniuje pagerbti aukų uždegant žvakutes ir padedant gėles atvyko Vilniuje viešinti Prancūzijos Senato atstovė Hélène Conway-Mouret (Helen Konvei - Murė), Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo, NATO pajėgų integravimo vieneto kariškiai, eiliniai piliečiai, Vilniuje viešintys turistai.

Užuojautos pareikšti atvykęs pareikšti užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kartojo, jog šis bailus teroristinis išpuolis yra tik dar vienas priminimas, kad labai svarbu suvienyti visų šalių pastangas kovojant su terorizmu.

„Mes turime labai stipriai susirūpinti tuo bendradarbiavimu, kuris būtinas kovoje su terorizmu, nepaisant mūsų nacionalinių uždarumų ar spectarnybų veiklos specifikos, mes privalome keistis informacija, tą daryti profesionaliai, laiku, o ne po to, kai kažkas įvyksta. Čia turės ir gal šiek tiek nukentės mūsų asmenų privatumas, neslėpkim to, bet to reikia, kad užkirstume kelią tokiems beprotiškiems ir beprasmiams veiksmams ir įvykiams“, - žurnalistams penktadienį sakė ministras.

Anot jo, terorizmo maras neturi sienų, o jo taikiniai kaskart parenkami labai tikslingai - „kad būtų jautriau, kad būtų skaudžiau“.

„Šiuo atveju visi puikiai suprantame šventė buvo nacionalinė - Bastilijos paėmimo diena, tai irgi simbolis, kėsinamasi į tai, kas yra šventa, svarbu, brangu, kas pažeidžia gyvenimo būdą“, - pažymėjo L.Linkevičius.

Už parodytą solidarumą ministrui padėkojo Prancūzijos ambasadorius Lietuvai Philippe'as Jeantaud  (Filipas Žento).

NATO pajėgų integravimo vieneto (NFIU) J2 skyriaus vadovas Hansas Leo Kraemeris (Hansas Leo Krėmeris), apsilankęs kartu su kitų valstybių kolegomis sakė reiškiantis solidarumą su aukų artimaisiais, taip pat apgailestavo, kad tokiems įvykiams neįmanoma užkirsti kelio.

„Mums labai apmaudu tai matyti, blogiausia, kad negalima tokių dalykų išvengti. Solidarizuojamės su Prancūzijos partneriais, kurie yra mūsų NATO šeimos dalis. Mums labai labai skaudu dėl šio įvykio“, - žurnalistams sakė H.L.Kraemeris.

„Neįmanoma įlįsti į žmonių galvą. Išpuolio aplinkybės nėra aiškios, gali būti, kad išpuoliui jis paskatino pats save“, - pridūrė karininkas.

„Mums labai gaila dėl to, kas įvyko, mes esame įbauginti šios situacijos Europoje. Tai yra vienintelė galimybė pareikšti, kad esame su žuvusiųjų Nicoje šeimomis“, - BNS sakė Marta Girlaszynska (Marta Girlašinska), Vilniuje viešinti turistė iš Lenkijos, Katovicų.

Ji ir jos draugas Jaroslawas Orlikas (Jaroslavas Orlikas) sako neturėję Nicoje pažįstamų, tačiau atvykę išreikšti „žmogiškų jausmų“ žmonėms, Nicoje ketvirtadienį išgyvenusiems tragediją.

Mažiausiai 84 žmonės žuvo per išpuolį Prancūzijos Rivjeros mieste Nicoje, kuomet sunkvežimį vairavęs vyras rėžėsi į žmonių minią, susirinkusią pasižiūrėti fejerverkų švenčiant Bastilijos paėmimo dieną. Policijos šaltiniai pranešė, jog oficialiai nustatyta, jog policijos nušautas užpuolikas buvo 31 metų Prancūzijos ir Tuniso pilietis -jo dokumentai buvo rasti sunkvežimyje po atakos. Prancūzija nuo šeštadienio skelbia trijų dienų gedulą, taip pat iki spalio ketinama pratęsti nepaprastąją padėtį, kuri paskelbta po lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje.

Vilnius, liepos 15 d. (BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode