Sprogimas

Savivaldybės raginamos aktyviau dalyvauti plėtojant Europos kultūros kelius Lietuvoje

Ūkio ministerija ragina savivaldybes dalyvauti plėtojant Lietuvoje esančius kultūros kelius – Via Hansa, Istorinių kapinių kelią, Žydų kultūros paveldo kelią, Via Regia, Napoleono miestų kelią ir kitus maršrutus. Atsižvelgdama į Turizmo tarybos narių siūlymą, ministerija kreipėsi į Vilniaus ir Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos ir Palangos miestų savivaldybes. Aktyvesnis savivaldybių dalyvavimas kultūros kelių projektuose skatintų atvykstamąjį ir vietos turizmą ir didintų Lietuvos žinomumą.


„Kiekviena savivaldybė priklausomai nuo turimų kultūros paveldo bei kitų turizmo infrastruktūros ir paslaugų išteklių turi individualias galimybes plėtoti vieną ar kitą kultūros kelią ar turistinį maršrutą. Kaunas Via Hansos kultūros kelią plėtoja ne tik puikiai organizuodamas Hansos dienų renginius, bet ir aktyviau aktualizuodamas Via Hansos laikotarpio paveldą Kaune, Vilnius – ne tik Žydų kultūros paveldo kelią ir Gintaro kelią, bet ir Europos istorinių kapinių kelią, Klaipėda ir Palanga, be jau paminėto nacionalinio Žydų kultūros paveldo kelio, – Vikingų kelią ir Istorinių mineralinių vandenų miestų kelią“, – teigia Turizmo tarybos pirmininkė, ūkio viceministrė Rasa Noreikienė.
Pasak ūkio viceministrės R. Noreikienės, dalyvavimas viename ar kitame Europos kultūros kelyje, kuris sieja kelias Europos valstybes, yra naudingas ne tik dalijantis gerąja patirtimi, tačiau ir siekiant gauti finansavimą Kultūros kelių plėtrai iš Europos Komisijos, „Interreg“ ir kitų programų.
Plėtojant kultūros kelius ar turistinius maršrutus yra itin svarbu turėti administratorių, kuriuo paprastai būna asociacija. Ji turėtų imtis pagrindinio vaidmens analizuojant atitiktį Europos kultūros kelių kriterijams bei siekiant bendradarbiavimo su kitose šalyse esančiomis asociacijomis. Kaip geras pavyzdys minėtinas Žydų kultūros paveldo kelias, turintis administratorių – Žydų kultūros kelio asociaciją, kuri bendradarbiauja su Lietuvos savivaldybėmis ir kitomis organizacijomis.
Per šių metų kovo mėnesį vykusį Turizmo tarybos posėdį bendru sutarimu buvo pritarta 3 kultūros kelių – Žydų kultūros paveldo, Istorinių mineralinių vandenų miestų bei Gintaro kelio – plėtrai Lietuvoje.
Turizmo taryba – kolegialus patariamasis organas svarbiausiems turizmo plėtros ir skatinimo klausimams nagrinėti. Jos darbe dalyvauja Aplinkos, Kultūros, Užsienio reikalų, Susisiekimo ministerijų, Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės, Lietuvos gidų sąjungos, Lietuvos golfo federacijos, Lietuvos Respublikos turizmo rūmų, Lietuvos kurortų, Lietuvos turizmo, Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų, Lietuvos pilių ir dvarų, Lietuvos viešbučių ir restoranų, Lietuvos kaimo turizmo, Lietuvos savivaldybių asociacijų atstovai. 
Daugiau informacijos apie Europos kultūros kelius, jų sertifikavimą, prisijungimą prie Europos kultūros kelių sistemos –Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos tinklalapyje http://culture-routes.net/.

LR Ūkio ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode