Sprogimas

Įsigaliojantys ES Asociacijos susitarimai su Gruzija ir Moldova atvers naujas rinkas Lietuvos verslui

Šiandien po Vilniaus miestą pasklidę angelai pasipuoš Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos nacionaliniais simboliais – taip Lietuvos sostinėje bus pažymėtas Europos Sąjungos Asociacijos susitarimų su Gruzija ir Moldova įsigaliojimas liepos 1-ąją.Tikimasi, kad artimiausiu metu įsigalios ir Asociacijos su Ukraina sutartis (kai kurie sutarties skyriai galioja jau nuo 2016 m. sausio 1 d.).

Asociacijos susitarimai buvo pasirašyti 2014 m. birželio 27 d.

„Nuo pasirašymo datos visos trys asocijuotos partnerės ėmėsi esminių reformų ir per 2014–2016 metus pasiekė daugiau nei per pirmuosius 23 nepriklausomybės metus. Teismų nepriklausomybė, laisva energetikos rinka, konkurencijos skatinimas, prokuratūros ir valstybės tarnybos reformos, kova su korupcija, nepriklausomos žiniasklaidos stiprinimas – visa tai buvo kurta ar reformuota ir stiprinta įgyvendinant Asociacijos susitarimus, o kartu suteikė naujų galimybių Lietuvos verslui“, – sako Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius Rolandas Kačinskas.

Gruzija, Moldova, Ukraina ir ES šalys galėjo pasinaudoti kai kuriomis šių sutarčių teikiamomis galimybėmis jau iš anksto. Nuo liepos 1 d. teisiškai įsigalios ES ir Gruzijos bei Moldovos bendradarbiavimas tokiose srityse kaip kova su korupcija, teisinės sistemos ir viešojo administravimo reforma, demokratija ir žmogaus teisės.

Vykstant reformoms Gruzijoje, Moldovoje ir Ukrainoje, Lietuvos verslui atsiveria naujos rinkos ir didesnės galimybės – lengviausia bendradarbiauti ir vystyti verslą tose šalyse, kuriose mažėja korupcija, veikia stabili teisinė sistema, o ekonomikoje taikomi vakarietiški veiklos standartai.

„Europietiškos vertybės vienija skirtingas ES šalis ir asocijuotas partneres. Kai partneriai kalba ta pačia kalba, darbas vyksta daug paprasčiau, mažėja patekimo į naujas rinkas biurokratiniai barjerai, tvirtėja ekonominiai, politiniai bei kultūriniai ryšiai“, – pažymėjo R. Kačinskas.

Vilniaus miesto simbolius – angelus – Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos nacionaliniais simboliais šiandien, birželio 29 dieną, 15 val., papuoš Vilniaus meras Remigijus Šimašius, Užsienio reikalų ministerijos politikos direktorius R. Kačinskas bei Gruzijos, Moldovos ir Ukrainos ambasadoriai.

Pirmasis angelas, esantis šalia viešbučio „Novotel“ bus papuoštas Gruzijos nacionalinės futbolo rinktinės šaliku, angelas nutūpęs ant A.Vienuolio progimnazijos – Moldovos, o angelas šalia Užsienio reikalų ministerijos – Ukrainos simbolika.

Skaičiai:

  • Dėl naikinamų muito mokesčių Lietuvos verslininkai sutaupo apie 80 tūkst. eurų prekyboje su Gruzija, apie 193 tūkst. eurų – prekyboje su Moldova. Įgyvendinus laisvosios prekybos susitarimą su Ukraina, Lietuvos eksportuotojai sutaupys apie 13 mln. eurų kasmet.
  • Dėl įsigaliojusios laisvosios prekybos, bendra ES ir Gruzijos prekyba 2015 m. sudarė daugiau nei 2,5 milijardo eurų.
  • Dvišalė Lietuvos ir Gruzijos apyvarta išaugo trečdaliu. Įspūdingi ir kiti skaičiai, pvz., Lietuva į Gruziją šiemet eksportuoja 67,14 proc. daugiau kiaulienos.
  • Dėl laisvosios prekybos Moldovos eksportas į ES per metus išaugo 20 proc., o žemės ūkio produktų eksportas – 30 proc.
  • Lietuviškų pelėsinių sūrių eksportas į Moldovą išaugo 360 proc.
  • Dėl panaikintų muito mokesčių Ukrainos verslininkai sutaupys 487 mln. eurų, o ES verslininkai – 391 mln. eurų per metus.
  • Lietuva į Ukrainą pradėjo eksportuoti trečdaliu daugiau mėsos ir tris kartus daugiau šokolado.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode