Parama dėkojame




Sprogimas

OPEC: naftos perteklius ir toliau mažės

Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) pirmadienį pareiškė prognozuojanti, kad naftos perteklius pasaulinėje rinkoje veikiausiai ir toliau mažės, dėl ko iki metų pabaigos rinka bus labiau subalansuota.

„Perteklinė naftos pasiūla rinkoje veikiausiai mažės per ateinančius ketvirčius“,– teigia OPEC birželio mėnesio rinkos apžvalgoje.

Šiuo metu naftos kainos yra kiek mažesnės nei 50 JAV dolerių. Jos atsigavo per pastaruosius kelis mėnesius po to, kai šių metų pabaigoje buvo smukusios iki 25 JAV dolerių, palyginti su daugiau nei 100 JAV dolerių siekusiomis kainomis 2014 metais.

Savo apžvalgoje OPEC teigia, kad padėtis naftos rinkoje gerės dėl kelių veiksnių, įskaitant silpstantį dolerį ir mažėjančias naftos gavybos apimtis JAV. Be to, prognozuojama, kad naftos tiekimas iš OPEC nepriklausančių šalių taip pat šiemet mažės dėl stringančios gavybos keliose šalyse.

Nepaisant prognozuojamo mažėjimo, OPEC pabrėžia, kad naftos perteklius rinkoje šiuo metu yra didžiulis. „Vis dar yra didžiulis pasaulinis naftos perteklius“, – teigiama organizacijos ataskaitoje.

Tačiau OPEC mano, kad atsigaunanti pasaulio ekonomika skatins naftos paklausą. Prognozuojama, kad pasaulinis bendrasis vidaus produktas (BVP) šiemet sieks 3,1 proc., palyginti su 2,9 proc. prieš metus.

Ekspertai pažymi, kad pati OPEC beveik nieko nepadarė, kad subalansuotų naftos rinką. Kartelio narėms anksčiau šį mėnesį nepavyko susitarti dėl naftos gavybos „lubų“.

Prognozuojama, kad pasaulinė naftos paklausa antroje šių metų pusėje padidės 1,2 mln. barelių per dieną. Todėl visų šių metų pasaulinė naftos paklausa sudarys vidutiniškai 94,18 mln. barelių per dieną, pareiškė OPEC.

Kartelio teigimu, labiausiai paklausa augs Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai priklausančiose besivystančiose šalyse. Europoje paklausa turėtų būti stabili, o Azijoje mažėti.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode