Parama dėkojame




Sprogimas

JAV atstovai: Lietuva gali užimti lyderių pozicijas dėl Transatlantinio prekybos susitarimo

Praėjusiais metais žemės ūkio ir maisto eksportas į JAV išaugo net 50 procentų – tai ženklas, kad dvišaliai Lietuvos ir JAV santykiai stiprėja. Būtent apie dvišalius santykius ir bendradarbiavimo perspektyvas žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė kalbėjosi su JAV žemės ūkio sekretoriaus pavaduotoju Maiklu Skjusu (Michael T. Scuse).

„Naujų rinkų paieška – tai ilgas procesas, tačiau šiandien pasiekti rezultatai mums parodo, kad svarbiausia nebijoti žengti žingsnio, visas pasaulis yra atviras, tad mes galime naudotis įvairiausiomis galimybėmis. Lietuva turi daug gero ir kokybiško maisto, kurį, manau, įvertins amerikiečiai. Norėčiau padėkoti, kad Lietuva buvo viena iš pirmųjų ES šalių, kuri gavo leidimus eksportuoti mėsos produktus. Tai nėra lengvas procesas, bet tikiuosi, kad 2016 metais mėsos eksportas išaugs, ypač jautienos ir jos produktų“, – susitikimo metu kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. Šiuo metu aktyviai dirbama dėl kiaušinių produktų eksporto leidimų ir tikimasi, kad rudenį į Lietuvą atvyks Maisto saugos ir kontrolės tarnybos atstovai patikrinti produktų kokybės. „Mūsų šaliai yra didelis pasiekimas, kad Lietuva įtraukta į sąrašą tų šalių, kurios gali eksportuoti mėsos produktus į JAV. Pastaraisiais metais eksportas į JAV stipriai išsaugo, mūsų šalis parduoda į JAV parduoda išskirtinės kokybės pieno produktus“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

„Mes labai atsargiai žiūrime į produktų kokybę, laikomės griežtų reikalavimų, kad užtikrintume, jog į ES rinką pateks tik geriausi produktai. Domimės įvairių produktų eksportu, tarp jų sūrių, vaisių ir alaus. Tačiau šiuo metu mums labai svarbus Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės susitarimas, kurį norėtume pasirašyti su Europa. Manau, kad Lietuva yra pajėgi užimti lyderių pozicijas šiose derybose. Šiuo metu deryboms neturime daug laisvės, tačiau tikimės, kad iki metų pabaigos susitarimas bus pasiektas“, – kalbėjo JAV žemės ūkio sekretoriaus pavaduotojas Maiklas Skjusas. Skaičiuojama, kad šis susitarimas padės sukurti daugiau nei 1 milijoną darbo vietų Europos Sąjungoje. Derybos dėl TTIP vyksta nuo 2013 metų. Pagrindiniai Lietuvos interesai TTIP derybose yra susiję su tarifų panaikinimu, ypač aukštų JAV tarifų, taikomų atskiriems produktams, tokiems kaip pieno produktai, eliminavimu, netarifinių barjerų šalinimu ir reguliaciniu suartinimu, ypač tose srityse, kur skirtingos ES ir JAV taikomos taisyklės sukuria didžiausias kliūtis prekybai. Lietuvoje 78 procentai gyventojų remia šio susitarimo pasirašymą.

2016 m. sausio–kovo mėn. žemės ūkio ir maisto produktų eksportas iš Lietuvos siekė 1027,1 mln. eurų, importas – 795,7 mln. eurų. Žemės ūkio ir maisto produktai sudarė 19,7 proc. viso Lietuvos prekių eksporto ir 14,3 proc. viso importo. Praėjusiais metais, lyginant su 2014-aisiais, eksportas padidėjo 50 proc., importas – 13 proc., lietuviškos kilmės produktai sudarė 99 proc. žemės ūkio ir maisto produktų eksporto. Vien sūrių ir varškės eksportuota 2,4 karto daugiau nei 2014-aisiais.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode