Sprogimas

Naujos pluoštinių kanapių auginimo taisyklės atvers platesnes perspektyvas

Nuo šiol keičiasi reikalavimai pluoštinių kanapių augintojams ir šių produktų tiekėjams. Žemės ūkio ministro patvirtintas naujas „Pluoštinių kanapių auginimo priežiūros ir tiekimo rinkai kontrolės tvarkos aprašas“ atveria dar platesnes galimybes besidomintiems šiuo pluoštiniu augalu.

„Sušvelninti daug griežtesni nei kitose ES šalyse reikalavimai, suteikta galimybė auginti kanapes mažais plotais, atverti keliai naujų, mūsų sąlygoms tinkamiausių vietinių veislių kūrimui paskatins proveržį šio sėjomainai svarbaus augalo plėtros srityje, sumažės administracinė ir finansinė našta augintojams ir tiekėjams“, – pažymi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė. 

 

Pagal anksčiau galiojusius reikalavimus imant mėginius THC kiekiui ištirti iš kiekvieno deklaruoto ploto, kiekvieno laukelio, atskirto keliuku, upeliu, melioracijos grioviu ar net istorine linija ūkininkai mokėdavo dideles sumas pinigų. THC kiekiui ištirti pakanka ištirti vieną bendrą mėginį iš vientiso pluoštinių kanapių lauko. Pakeitus įstatymą ir patvirtinus naujas taisykles mėginiai bus imami iš vieno sėjomaininio lauko, kai jame auginama tik viena veislė, tačiau jei viename lauke augs kelios pluoštinių kanapių veislės, po mėginį bus imama iš kiekvienos jų.

Primename, kad vieno mėginio ėmimo ir ištyrimo kaina - 121 euras. Tad šiemet ūkininkams nukrenta nemaža dalis finansinės naštos ir sumažėja kitos biurokratinės sąlygos. Pvz., įsigaliojus naujoms taisyklėms supaprastintas ir registracijos žurnalo pildymas, taip pat atsisakyta ir sėkloms, įvežamoms iš kitų ES šalių, papildomų pažymų, patvirtinančių, kad jos išaugintos iš kanapių, kuriose THC kiekis neviršija leistinos 0,2 proc. normos, nes pakanka informacijos, nurodytos etiketėje.

Taip pat patvirtinti reikalavimai pluoštinių kanapių auginimui mažais plotais soduose ir daržuose fitosanitariniais ar agrotechniniais tikslais, siekiant apsaugoti augalus nuo ligų ir kenkėjų. Tuo tikslu viename ūkyje bus galima auginti iki 200 augalų, sėjant iki 20 augalų į vieną arą. Dėl per mažo augalų skaičiaus iš šių plotelių nebus imamai mėginiai THC kiekiui tirti, bet ūkininkai privalo informuoti Augalininkystės tarnybos regiono skyriaus darbuotojus, kad sodininkystės tikslais pasėjo kanapes, pateikti įsigytos sėklos originalią pakuotę, informuoti apie žydėjimą bei pildyti apskaitos žurnalą. Pranešimų ir žurnalo formos patvirtintos aprašo prieduose.

Atkreiptinas dėmesys, kad ir mažais plotais leidžiama auginti tik įteisintų pluoštinių kanapių veislių augalus sėjant tik sertifikuotas sėklas. Sėklų, skirtų auginti mažais plotais, supakuotų į 150 g pakuotes, jau galima įsigyti oficialiose sėklų parduotuvėse. Šios pakuotės paženklintos Valstybinės augalininkystės tarnybos etiketėmis.

Dar viena naujovė – panaikinus anksčiau galiojusį barjerą, atverti keliai ir pluoštinių kanapių selekcijai, t. y. naujų veislių kūrimo ir jų įteisinimo galimybėms. Nuo šiol kuriant naujas veisles ir vykdant naujai sukurtų veislių tyrimus bus taikoma išimtis ir nereikalaujama, kad šios kanapių veislės jau būtų įrašytos įteisintųjų veislių sąraše, o jų sėkla – sertifikuota. Lietuvos selekcininkai iš vienos įteisintos veislės jau išvedė naują lietuvišką veislę, pavadinę ją ‚Austa SK‘. Veislė skirta biokurui. Šiuo metu Lenkijoje vykdomi jos išskirtinumo, vienodumo, stabilumo tyrimai, o Lietuvoje nuo šių metų bus tiriamas jos ūkinis vertingumas. Belieka sulaukti oficialaus veislės įsiteisinimo ir įtraukimo į įteisintų veislių sąrašą.

Tuo tarpu pernykščiai tyrimai įrodė, kad iš 280 ištirtų mėginių nerasta viršyto THC kiekio ir visos pluoštinių kanapių veislės buvo tinkamos auginti Lietuvoje. Praėjusiais metais buvo auginta apie 2 348 ha pluoštinių kanapių, šiemet žadama pasėti dar daugiau, tačiau tikslūs plotai paaiškės tik pasibaigus pasėlių deklaravimui.

Press

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode