Sprogimas

Vokietija padeda stiprinti Lietuvos saugumą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė gegužės 26 d. susitiko su Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku Walteriu Steinmeieriu, su kuriuo aptarė pasirengimą NATO viršūnių susitikimui Varšuvoje, padėtį Ukrainoje.
Šalies vadovės teigimu, dėl įtemptos saugumo aplinkos ir padidintų aukštos karinės parengties pajėgumų Baltijos šalių kaimynystėje, būtina įgyvendinti adekvačias NATO atgrasymo priemones Aljanso rytiniame pasienyje. Todėl artėjančiame NATO viršūnių susitikime, kuris įvyks šių metų liepą Varšuvoje, sąjungininkės turi galutinai sutarti dėl ženklaus NATO pajėgų didinimo Baltijos šalyse.
„Lietuva labai vertina Vokietijos indėlį užtikrinant regiono saugumą ir šios valstybės apsisprendimą imtis lyderystės formuojant daugianacionalinį Aljanso batalioną mūsų šalyje“, – pabrėžė Prezidentė.
Bendradarbiavimas su Vokietija gynybos srityje jau dabar yra intensyvus. Vokietija yra atsiuntusi savo karius pratyboms į Lietuvą. Šiemet keliais etapais iš viso laukiama į mūsų šalį atvykstančių 600 vokiečių karių. Lietuva iš vokiečių gamintojų nusprendė pirkti moderniausias pasaulyje pėstininkų kovos mašinas „Boxer“. Vokietija dažniausiai iš visų NATO sąjungininkių rotavosi Baltijos šalių oro policijos misijoje.
Susitikime taip pat aptarta padėtis Ukrainoje, tebesitęsiantys karo veiksmai šios šalies Donecko ir Luhansko srityse, Krymo aneksija. Šiemet Vokietija pirmininkauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), kurios atstovai tarpininkauja trišalei kontaktinei grupei, siekiančiai, kad būtų nutraukta prieš Ukrainą vykdoma agresija. O speciali ESBO misija stebi, ar laikomasi paliaubų Rytų Ukrainoje.
Prezidentė su Vokietijos užsienio reikalų ministru kalbėjo apie priemones migracijos krizei suvaldyti, ES bevizį režimą Gruzijai ir Ukrainai.

Dovilė  Dildaitė
Vyriausioji specialistė
Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode