Parama dėkojame




Sprogimas

Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose – daugiau kaip 30 pažeidimų

Šiandien pristatytos aplinkos ministro Kęstučio Trečioko sudarytos darbo grupės dėl aplinkosauginių pažeidimų Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose (RP) tyrimo išvados. Iš pradžių atlikę žvalgybą iš oro Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT), Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI), Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento ir Valstybinės miškų tarnybos atstovai abejonių sukėlusius objektus pagal savo kompetenciją tikrino vietoje.


Tyrimo metu nustatyti 3 atvejai, kai statiniai pastatyti neturint jokio leidimo ir dar 30 galimų pažeidimų, kuriems išaiškinti reikės atlikti papildomus tyrimus: 19 tikėtinų pažeidimų Pavilnių RP ir 11 Verkių RP. Pastarieji susiję su teisės aktų nepaisymu arba netinkamu jų interpretavimu.
Aplinkosaugininkai nustatė, kad Pavilnių ir Verkių RP nesilaikyta Saugomų teritorijų įstatymo nuostatų, statant statinius statybos šlaituose ar greta jų sužalotos reljefo formos, pakeistas Vilniaus miesto bendrasis planas ir leista statyti gyvenamųjų namų kvartalus (Rasų g. 56 ir Rasų g. 56A) draustinyje. Pavilnių ir Verkių RP direkcija leido piliečiams asmeniniais tikslais tvarkyti valstybinę žemęgreta nuosavybės teise turimų sodybų sklypų. Įrengti užtvarai greta įvažiavimų į privačius sklypus, taip užtveriant valstybinį mišką ir valstybinę žemę.
„Žmonės, įsigeidę gyventi draustinyje, turi suprasti, kad bus apsupti ne tik gamtos grožio, bet ir saistomi draudimų, kurie taikomi tam, kad šioje saugomoje teritorijoje esantys aplinkos elementai būtų kuo mažiau paveikti išorinių veiksnių. Akivaizdu, kad pastarieji Aplinkos ministerijos sistemos pareigūnų nustatyti pažeidimai negalėjo atsirasti be Pavilnių ir Verkių RP direkcijos žinios. Todėl, nors darbo grupės išvadose toks pasiūlymas ir neįrašytas, bet vis dar kyla diskusijų: gal visi parkai turėtų būti Aplinkos ministerijos, o ne savivaldybės dispozicijoje“ – spaudos konferencijos metu sakė K. Trečiokas.
Darbo grupė siūlo Vyriausybės atstovui Vilniaus apskrityje įvertinti atsakingų Vilniaus miesto savivaldybės pareigūnų, asmenų veiksmus ir pasiūlyti taikyti atitinkamą atsakomybę. Savavališki statiniai turės būti nugriauti arba įteisinti. Vis dėlto aplinkos ministras priminė, kad savavališkai pastatytų statinių įteisinimas galimas tik esant įstatymų numatytiems atvejams, tačiau tai visuomet yra labai brangus ir ilgas procesas.

Simona Liaudanskytė
Ministro patarėja viešųjų ryšių klausimais
LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode