Parama dėkojame




Sprogimas

Individualią veiklą vykdančiųjų dėmesiui

„Sodros“ specialistai pateikia atsakymus į dažniausiai vykdančių individualią veiklą žmonių užduodamus klausimus apie valstybinį socialinį draudimą ir privalomąjį sveikatos draudimą.

 Ar turiu mokėti PSD ir VSD įmokas, jeigu vykdau individualią veiklą pagal pažymą?

 Taip. Prievolė mokėti valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo įmokas atsiranda Valstybinėje mokesčių inspekcijoje įgijus individualios veiklos pažymą.

 Kam mokamos šios įmokos?

 PSD ir VSD įmokas reikia mokėti „Sodrai“.

 Kodėl turiu mokėti PSD įmokas?

 Privalomasis sveikatos draudimas yra privalomas visiems, taip pat ir vykdantiems individualią veiklą pagal pažymą žmonėms. Jis užtikrina draustumą ir galimybę nemokamai naudotis iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansuojamomis medicinos ir sveikatos priežiūros paslaugomis gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis. Neapdrausti žmonės už šias paslaugas turi sumokėti patys.

Kodėl turiu mokėti VSD įmokas?

Mokėdami valstybinio socialinio draudimo įmokas (VSD) įgyjate teisę į senatvės ar netekto darbingumo pensiją, motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokas.

Atkreipiame dėmesį, kad asmenys, dirbantys pagal individualios veiklos pažymą, draudžiami tik motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti, tačiau nedraudžiami ligos pašalpai gauti, t.y., susirgus ligos pašalpa nemokama.

 Kas bus, jeigu nemokėsiu?

 Laiku nemokant PSD įmokų susidaro įsiskolinimas, dėl kurio nutrūksta žmogaus draustumas – jis nebegali naudotis nemokamomis sveikatos priežiūros paslaugomis. Draustumas vėl įsigalioja tik sumokėjus visas nesumokėtas įmokas. Ar yra draustas sveikatos draudimu, kiekvienas asmuo gali pasitikrinti VLK interneto svetainėje.

 Įsiskolinimas už laiku nesumokėtas  VSD ir PSD įmokas gali būti išieškomas priverstine tvarka.

Koks PSD įmokų dydis ir mokėjimo terminas?

 Įmokos mokamos kiekvieną mėnesį už einamąjį mėnesį, iki paskutinės mėnesio dienos.

 Kas mėnesį mokama PSD įmoka lygi 9 proc. nuo MMA (galiojančio tą mėnesį, už kurį mokama įmoka), t.y. 31,5 Eur. Įmokos dydis nekinta nepriklausomai nuo tą mėnesį vykdytos individualios veiklos laikotarpio.

Pasibaigus kalendoriniams metams, ne vėliau kaip iki gegužės 1 dienos, sumokamas skirtumas tarp sumokėtų ir mokėtinų PSD įmokų sumų. Tai reiškia, kad pasibaigus kalendoriniams metams, asmenys, vykdantys individualią veiklą, turi perskaičiuoti už praėjusius kalendorinius metus mokėtinas PSD įmokas. 9 proc. PSD įmokos skaičiuojamos nuo pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, t.y. nuo 50 proc. apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos (pvz., jeigu pajamos iš individualios veiklos yra 9 400 Eur, tai PSD įmokas reikia mokėti nuo 4 700 Eur).

 Ar galiu mokėti PSD įmokas kartą per metus?

 Šias įmokas kartą per metus, iki kiekvienų metų gegužės 1 d. galite mokėti tik žemiau nurodytais atvejais:

kai atitinkamą kalendorinį mėnesį už Jus yra mokamos PSD įmokos, Jums dirbant pagal darbo sutartį, esant valstybės tarnautoju,

arba jei esate draudžiami sveikatos draudimu valstybės lėšomis – esate pensininkas, neįgalus asmuo ir kt.

Koks VSD įmokų tarifas ir mokėjimo terminai?

VSD įmokų tarifas – 28,5 % (arba 30,5%, jei mokate papildomą 2 % pensijų kaupimo įmoką).

VSD įmokos mokamos nuo 50 proc. individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus VSD ir PSD įmokų) sumos (pvz., jeigu pajamos iš individualios veiklos yra 9 400 Eur, tai VSD įmokas reikia mokėti nuo 4 700 Eur).

Įmokos sumokamos kartą per metus ne vėliau kaip iki gegužės 1 dienos.

VSD įmokas galima mokėti avansu. Tokiu atveju įmokos mokamos nuo pasirinktos sumos, tačiau ne didesnės kaip einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 4 dydžių suma per mėnesį, t.y. 1780 Eur. Avansinės VSD įmokos kartą per mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Avansu yra laikomos tos įmokos, dėl kurių „Sodrai“ yra pateiktas SAV pranešimas (pranešimas apie savarankiškai dirbančius asmenis).

Kokios yra surenkamosios „Sodros“ sąskaitos?

Įmokas galima sumokėti visose Lietuvos kredito ir mokėjimo įstaigose. „Sodros“ surenkamosios sąskaitos nurodytos čia:

Svarbu! „Sodros“ specialistai atkreipia dėmesį, kad ypač svarbu nurodyti teisingą įmokos kodą. Priešingu atveju pinigai gali „pasiklysti“ ir įmoka nebus įskaityta, o mokėtojui bus fiksuojama skola ir skaičiuojami delspinigiai.

Rytas Stalnionis
Vyriausiasis specialistas
Komunikacijos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode