Parama dėkojame




Sprogimas

Didins atlyginimus gydytojams ir slaugytojams

„Nuo liepos 1-osios gydytojų ir slaugytojų atlyginimai  atitinkamai bus didinami 100 ir 50 eurų“, –sako premjeras Algirdas Butkevičius. Anot premjero, atlyginimai bus didinami šiemet skiriant apie 30 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo.

„Gydytojo etato, noriu pabrėžti, vidutiniškai alga padidėtų apie 100 eurų, slaugytojos etatui – apie 50 eurų. Keliant algas, manau, ne tik pagerėtų medikų finansinė padėtis, bet, tikiuosi, mažintų ir korupcijos lygį medicinos sistemoje, – žurnalistams ketvirtadienį Vyriausybėje sakė premjeras. – Matome, kad šiemet PSD fondas turi viršplaninių lėšų ir jos kiekvieną mėnesį didėja – tai užtikrina, kad jokios finansinės rizikos, kalbant apie fiskalinės drausmės įgyvendinimą ir vykdymą, įstatymą, mes tikrai neturėsime.“

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela pripažino, jog tai yra „simbolinis kėlimas“. „Bet mes ilgai darėme namų darbus, kad šis sprendimas nebūtų vienkartinis – jis negalios vien tik šiems metams, mes užtikriname tokį pat tęstinumą ir kitiems metams“, “ sakė jis. Kaip tai padaryta, ministras nedetalizavo. Anot jo, atlyginimai bus keliami padidinus gydymo įstaigoms iš PSD fondo apmokamą paslaugų įkainį, Valstybinės ligonių kasos bus įpareigotos stebėti, kad lėšos būtų panaudojamos tik atlyginimų kėlimui, bet ne įstaigų remontui ar kitoms reikmėms. Jis patikino, kad gyventojams paslaugų įkainiai nedidės.

Tiek J.Požela, tiek premjeras pripažino, kad, nors sveikatos įstaigos kai kuriems medikams algas kėlė iš vidinių rezervų, atlyginimai gydytojams ir slaugytojams iš esmės nebuvo didinami nuo 2008-ųjų, kai per krizę jie buvo sumažinti.

Pasak A. Butkevičiaus, atlyginimai keliami tik dabar dėl to, kad anksčiau nebuvo surinkta viršplaninių PSD pajamų. Be to, paslaugų apmokėjimas gydymo įstaigoms didintas ir anksčiau, tačiau dalis jų lėšas skyrė ne atlyginimams, o kitoms reikmėms. Dabar tam žadama numatyti saugiklius.

Premjero atstovė BNS patikino, kad sprendimas jau nuo liepos didinti atlyginimus gydytojams ir slaugytojams nesusijęs su artėjančiais Seimo rinkimais rudenį.

„Jei gaunamos viršplaninės pajamos, mums atsiranda galimybė rezervo lėšas naudoti iki tam tikro lygio (...). Padidinus įkainius, mes ir anksčiau tikėjomės, kad dalis pinigų, kurie skiriami darbo užmokesčiui, taps prioritetinė sritis ir ligoninių vadovai sparčiau didins tuos atlyginimus. Praktika parodė, kad kai kuriose ligoninės tie atlyginimai slaugytojams ir gydytojams buvo didinami, bet kai kuriose ligoninėse to didinimo mes nepastebėjome, tos papildomos gautos lėšos buvo nukreipiamos įsiskolinimams dengti, įvairiems remonto darbams“, – aiškino A.Butkevičius.

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos viceprezidentė Aistė Raulušaitienė pažymėjo, kad šiuo metu regionuose slaugytojai kartais uždirba tik minimalų darbo užmokestį ir net mažiau, nei išsilavinimo neturintys asmenys. Ji sveikino, kad Vyriausybė „išgirdo slaugytojų pagalbos šūksnį“, bet tikisi, kad tai nebus vien tik priešrinkiminis politikų dėmesys ir atlyginimai bus keliami nuosekliai.

„Šie pinigai kiekvienam žmogui svarbūs, bet tai, aišku, šiuo metu nepadės visai išspręsti problemos, tačiau mes tikimės, kad šis klausimas nebus užmirštas ir rudenį, po rinkimų“, – sakė ji.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas taip pat sako, kad po šių sprendimų bus diskutuojama apie „keleto metų atlyginimo didinimo“ programą: „Turime džiaugtis, kad buvo atsižvelgta į tuos pasiūlymus ir galimus sprendimo būdus. Džiugu, kad ta suma, kuri pradžioje buvo įvardijama kiek mažesnė, šį rytą sužinojome iš ministro pirmininko, kad bus net didesnė (...). Esame dėkingi už pirmą žingsnį, bet tikimės ir vėlesnių sprendimų.“

Vyriausybės duomenimis, 2015 metų gruodį gydytojų vidutinis atlyginimas siekė 1061 eurą, slaugytojų – 735 eurus.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode