Sprogimas

Ukrainos atstovė Susana Jamaladinova laimėjo Eurovizijos dainų konkursą

Stokholme šeštadienį vykusį 61-ąjį Eurovizijos dainų konkursą laimėjo Ukrainos atstovė Susana Jamaladinova (Susana Džamaladinova) su melancholiška daina „1944“, kurioje kalbama apie Stalino vykdytą Krymo totorių deportaciją.

 

 

Surinkusi 534 balus, kuriuos jai skyrė šalių dalyvių nacionalinės komisijos ir SMS žinutėmis balsavę televizijos žiūrovai, dainininkė konkurso finale, vykusiame Stokholmo „Ericsson Globe“ arenoje, nugalėjo antroje vietoje likusią viešnią iš Australijos Dami Im, kuri už dainą „Sound of Silence“ gavo 511 balsų.

27 metų Dami Im, klasikinį pianistės išsilavinimą įgijusi dainininkė, palenkė į savo pusę nacionalines komisijas, tačiau žiūrovai šiai Pietų Korėjoje gimusiai atlikėjai buvo ne tokie palankūs. Eurovizijoje tolimoji Australija dalyvavo jau antrą kartą iš eilės.

Trečioje vietoje liko Rusijos atlikėjas Sergejus Lazarevas, kuriam už kompoziciją „You Are The Only One“ atiteko 491 balas.

Šiemet, kad intriga išliktų ilgiau, organizatoriai nusprendė, kad pirma bus skelbiami šalių vertinimo komisijų rezultatai, o tik paskui – mažiau nuspėjami žiūrovų balsai.

Nacionalinės komisijos iš viso S.Jamaladinovai davė 211 balų.

Po dvylika balų jai skyrė Danijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Gruzijos, Izraelio, Lenkijos, Lietuvos, Makedonijos, Moldovos, San Marino, Serbijos ir Slovėnijos nacionalinės komisijos, o po dešimt – Azerbaidžano, Didžiosios Britanijos ir Italijos komisijos.

Balų Ukrainos atstovei taip pat skyrė Australijos, Baltarusijos, Estijos, Graikijos, Latvijos, Norvegijos, Olandijos, Šveicarijos ir Vokietijos nacionalinės komisijos. Kitus balus ji surinko iš žiūrovų.

„Aš iš tikrųjų noriu taikos ir meilės visiems“, – pareiškė laureatė Ukrainos vėliavos fone, laikydama iškėlusi Eurovizijos prizą.

Savo laimėjimą Jamala, kurios daina suteikė geopolitinį aspektą šiai blizgesio ir kičo šventei, siekiančiai pakerėti technoritmais, besisukančiais šokėjais, pirotechnika ir užburiančia skaitmeninė grafika, apibūdino kaip „nuostabų“.

„Buvau įsitikinusi, kad jeigu dainuoji, jeigu kalbi apie tiesą, tai iš tikrųjų sujaudina žmones“, – sakė ji per spaudos konferenciją.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka netrukus po S.Jamaladinovos triumfo pasveikino dainininkę.

„Taip!!!“, – savo „Twitter“ paskyroje parašė Ukrainos vadovas.

„Neįtikėtinas atlikimas ir pergalė! Visa Ukraina širdingai tau dėkoja, Jamala“, – pridūrė jis po konkurso, kuriame buvo laukiama dvikovos tarp Rusijos ir Ukrainos.

„Beprasmiai žodžiai, kokius visą laiką girdime“

32 metų Ukrainos džiazo dainininkę ir dainų kūrėją, prisistatančią Jamalos (Džamalos) sceniniu slapyvardžiu, kaip pranešama, įkvėpė prisiminimai apie prosenelę, kuri 1944 metais iš Krymo buvo deportuota su penkiais vaikais, drauge su 240-čia tūkst. kitų totorių.

„Kai ateina svetimi, jie ateina į jūsų namus, jie išžudo jus visus ir sako „Mes nekalti, nekalti“, – tokiais žodžiais prasidėjo jos atlikta daina.

„Muzikantai turėtų reikšti savo jausmus, savo tikruosius jausmus, o ne dainuoti beprasmius žodžius, kokius visą laiką girdime“, – sakė atlikėja Stokholme.

Dėmesio sutelkimas į Krymą, kurį 2014 metais Rusija atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo, gali būti laikomas Maskvos užsipuolimu, bet Jamala tvirtina, kad jokios politinės potekstės nėra.

„Asmeniškai man muzika turi kalbėti apie jausmus. Politika jausmų neturi“, – sakė ji AP.

Konkurso pareigūnai su tuo sutiko ir sakė, kad dainoje užsimenama veikiau apie istoriją, o ne apie politiką, ir leido ją atlikti, nors Rusijos pareigūnai ir kai kurie politikai Kryme skundėsi, kad šia daina siekiama juodinti Rusiją.

Ukraina jau antrą kartą laimėjo Eurovizijos konkursą – 2004 metais laurai atiteko šios šalies dainininkei Ruslanai už kompoziciją „Wild dances“ („Laukiniai šokiai“).

S.Jamaladinovos pergalė reiškia, kad kitais metais Eurovizijos konkursas vyks Ukrainoje.

Lietuvai atstovavęs Donatas Montvydas, pasirodęs su daina „I've Been Waiting For This Night“, šiemet užėmė 9 vietą.

Į pirmą dešimtuką dar pateko Bulgarija, Švedija, Prancūzija, Armėnija, Lenkija ir Belgija.

Paskutinėje vietoje šiemet liko vokiečių dainininkė Jamie-Lee (Džeimi-Li). Iš viso finale varžėsi 26 šalių atstovai.

„Come Together“

Šou buvo tiesiogiai rodomas Europoje, Kinojoje, Kazachstane, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir pirmąsyk Jungtinėse Valstijose.

Pernai Eurovizijos finalo transliaciją žiūrėjo 197 mln. žmonių visame pasaulyje.

Šių metų konkurso šūkis buvo „Come together“ („Susiburkime kartu“), kuriuo buvo siekiama akcentuoti, kad migracijos krizės ir kylančio nacionalizmo krečiamai Europai reikia išlikti vieningai.

Kreipdamasis šou pradžioje praėjusių metų laimėtojas Mansas Zelmerlowas (Monsas Zelmerliovas) perspėjo, kad Europa vėl „susiduria su tamsiais laikais“.

Šeštadienio vakarą sužibėjo ir JAV atlikėjas Justinas Timberlake'as (Džastinas Timberleikas) – per tiesioginės transliacijos pertrauką atlikęs savo naują dainą „Can't Stop the Feeling“ iš būsimo animacinio filmo „Trolls“ jis tapo pirmąja pasauline superžvaigžde, kuri pasirodė šio Europos konkurso finale anksčiau jame nedalyvavusi.

Dar vienu įrodymu, kad Eurovizija populiarėja tapo tai, kad JAV šio konkurso tiesioginę finalo transliaciją transliavo amerikiečių televizijos kanalas „Logo“, kuris orientuojasi į lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių (LGBT) bendruomenę.

Eurovizijos konkursas jau daug dešimtmečių yra populiarus tarp gėjų. Mat per šį renginį demonstruoti ir rodyti galima tik JT šalių narių, Europos Sąjungos ir LGBT vaivorykštės spalvų vėliavas.

Stokholmas, gegužės 15 d. (AFP-AP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode