Parama dėkojame




Sprogimas

Apsinuodijimai Mažeikių rajone 2015 metais

Apsinuodijimas – tai nuodingų, žmogaus organizmui kenkiančių ar net gyvybiškai pavojingų medžiagų poveikis, joms patenkant į organizmą per burną, gleivines, įkvepiamą orą, odą. Apsinuodyti galima dujomis, skysčiais, pasenusiais maisto produktais, grybais ir uogomis, augalais, cheminėmis medžiagomis, vaistais, alkoholiu, narkotikais ir kt. Apsinuodijimo aplinkybės – atsitiktinės, apgalvotos, pašalinė reakcija ir kt.

      Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento Mažeikių skyrius vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. spalio 8 d. įsakymu Nr. V-597 „Dėl informacijos, susijusios su žmonių apsinuodijimais ir jų specifine profilaktika, kaupimo ir teikimo“ gauna pranešimus iš sveikatos priežiūros įstaigų apie nustatytus ar įtariamus žmonių apsinuodijimus ir kiekvienu atveju atlieka apsinuodijimo aplinkybių ir eigos tyrimą. Mažeikių rajone apsinuodijimų atvejų kasmet mažėja, į Mažeikių ligoninės Priėmimo skyrių kasmet kreipiasi apsinuodiję asmenys: 2012 m. – 30, 2013 m. – 25, 2014 m. – 23, 2015 m. – 9 asmenys.

      2015 metais apsinuodijo 6 paaugliai, 1 mažametis, 2 suaugusieji žmonės. Pusė apsinuodijusių paauglių nukentėjo dėl alkoholio vartojimo, kiti – dėl neatsargaus medikamentų vartojimo. Mažametis nukentėjo apsinuodijęs buitine chemija. Suaugusieji žmonės: 1 alkoholiniais gėrimais, 1 medikamentais.

      Vaikai ir paaugliai dažniausiai apsinuodija namų aplinkoje, vaistais ir alkoholiu. Vaikų dažnos nelaimių priežastys – tėvų, senelių ar kitų suaugusiųjų nedėmesingumas, vaikams prieinamoje vietoje palikti vaistai ir alkoholis, valikliai, plovikliai, dezinfekcinės medžiagos, o tai gali turėti labai nemalonių pasekmių jautriam vaiko organizmui. Suaugusieji ne tik privalo pasirūpinti, kad šios medžiagos atsitiktinai nepakliūtų į pačių mažiausiųjų rankas, bet ir nuolat priminti vyresniems vaikams, kaip gali baigtis eksperimentai su alkoholiu, medikamentais, narkotikais ar kitomis toksiškomis medžiagomis.

      Suaugusiųjų grupėje dažniausiai taip pat apsinuodijama alkoholiu, medikamentais ir pavojingomis cheminėmis medžiagomis, supiltomis į gaiviųjų gėrimų tarą. Dauguma visų apsinuodijimų 2015 m. buvo apgalvoti: vartojant medikamentus – bandymas nusižudyti, vartojant alkoholį – piktnaudžiavimas.

      Pirmoji pagalba įtarus apsinuodijimą – kuo skubiau kviestis greitąją medicinos pagalbą, kol atvyks greitoji pagalba, vykdyti visas medikų telefonu duotas rekomendacijas, vežant į gydymo įstaigą būtina vežti kartu ir medžiagą, kuria, įtariama, apsinuodijo nukentėjusysis.

      Norint išvengti apsinuodijimų, reikia nepamiršti paprastų dalykų:

Visi vaistai turi būti laikomi mažiems vaikams nepasiekiamoje vietoje;

Jokių cheminių medžiagų, rūgščių, šarmų, tirpiklių, ploviklių, antifrizo, kosmetikos priemonių ir kt. nelaikyti vaikams prieinamose vietose ir specialiomis etiketėmis nepažymėtose tarose;

Nevartoti pasenusio maisto;

Neragauti, nekramtyti nežinomo augalo uogų, lapų, šaknų, neleisti to daryti vaikams;

Nerinkti ir neatsinešti iš miško į namus nė vieno nežinomo grybo;

Nebandyti ragauti nežinomo skysčio ar cheminės medžiagos.

                                                              

Stanislava GIEDRIENĖ

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro

prie Sveikatos apsaugos ministerijos

Telšių departamento Mažeikių skyriaus

vyresnioji specialistė


Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode