Sprogimas

Į Europą atplaukia pirmasis amerikietiškų SGD krovinys

Per pastarąjį dešimtmetį revoliuciją JAV vidaus rinkoje įvykdžiusios skalūnų dujos pirmą kartą atkeliauja į Europą, kur dominuoja rusiškos bei norvegiškos dujos.

Bendrovei „Cheniere Energy“ priklausantis tanklaivis „Creole Spirit“ iš „Sabine Pass“ jau plaukia link Portugalijos, teigia du gerai informuoti šaltiniai. Tai bus jau iš viso šeštasis JAV skalūnų dujų krovinys. Pirmasis tanklaivis iš Luizianos išplaukė vasarį.

Europa taps trečiuoju žemynu, į kurį bus tiekiamos JAV skalūnų dujos, pavertusios JAV didžiausia pasaulyje šių dujų gamintoja. Šiais metais Amerika turėtų tapti grynąja skalūnų dujų eksportuotoja , padėsiančią pasaulines SGD gamybos apimtis per ateinančius metus padidinti 18 proc., teigia „Bank of America Merrill Lynch“.

Anksčiau amerikietiškos SGD pasiekė Braziliją, Argentiną ir Indiją.

„SGD tiekimas iš JAV veikiausiai bus svarbiausias veiksnys, pakeisiantis SGD rinkos ateitį“, – sakė „Accenture“ SGD rinkos analitikė Melissa Stark (Melisa Stark).

Balandžio 15 d. iš terminalo „Sabine Pass“ išplaukęs tanklaivis „Creole Spirit“ šiuo metu yra Alanto vandenyne. Į Sinišą Portugalijoje jis turėtų atplaukti po maždaug savaitės, teigia minėti šaltiniai.

Jų teigimu, dujų pirkėjas yra stambiausia Portugalijoje naftos kompanija „Galp Energia SGPS SA“. Pastarosios atstovė spaudai atsisakė komentuoti tokius pranešimus.

Geopolitinis simbolizmas

„Amerikietiškų SGD tiekimas Europai gali būti itin svarbus simboliškai geopolitiniu požiūriu. Tačiau jų kiekis, bent jau iki 2018-2019 metų, bus nežymus. SGD kroviniai veikiausiai plauks į pelningesnes Pietų Amerikos ar kitas rinkas“, – mano Oksfordo energetikos studijų instituto vadovas Jonathanas Sternas (Džonatanas Sternas).

Rusijos bendrovė „Gazprom“, šiais metais siekianti padidinti dujų eksportą į Europą, kuri yra jos didžiausią rinką pagal pajamas, teigia, kad amerikietiškos SGD negali pagal kainą Europoje konkuruoti su rusiškomis dujomis ir pabrėžia, kad amerikietiškų dujų importo apimtys bus ribotos.

Šiuo metu Rusija patenkina trečdalį Europos dujų poreikio ir Vokietija yra didžiausia „Gazprom“ rinka Europoje.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode