Parama dėkojame




Teismas nurodė pakeisti sprendimą, leidusį gauti asmens dokumentą su diakritiniu ženklu

pakeistiTeismas nurodė pakeisti sprendimą, leidusį asmens prašymu išduoti dokumentą su diakritiniu ženklu, trečiadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pakeitė ankstesnį sprendimą ir įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrių pareiškėjo vardą ir pavardę asmens tapatybės dokumentuose pakeisti naudojant raidę „w“, tačiau nenaudojant lenkiškos kietosios „l“ raidės su diakritiniu brūkšneliu.

Kaip pranešė prokuratūra, tokį sprendimą teismas priėmė išnagrinėjęs civilinę bylą, kurioje procesas buvo atnaujintas Generalinės prokuratūros iniciatyva ginant viešąjį interesą.

Teismas, įvertinęs teisinį reguliavimą dėl vardo ir pavardės dokumentuose ir civilinės būklės aktų įrašuose rašybos naudojant nelietuviškus rašmenis, nusprendė, kad galimi tik lotyniškos abėcėlės rašmenys be diakritinių ženklų – „x“, „q“ ir „w“.

Pasak pranešimo, teismas sutiko su prokuratūros pozicija, kad 2022 metų birželio 1 dienos teismo sprendimas, tenkinęs asmens prašymą pavardėje naudoti kietąją „l“, vertintinas kaip „aiški teisės normos taikymo klaida“.

Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo priėmęs sprendimą, kuriuo Vilniaus rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyrius įpareigotas pakeisti civilinės būklės akto įrašą raidę „l“ keičiant lotyniškos abėcėlės rašmeniu „l“ su diakritiniu ženklu.

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė, gindama viešąjį interesą, kreipėsi į teismą, prašydama atnaujinti procesą šioje civilinėje byloje ir priimti kitą sprendimą, nes įstatymai pavardes dokumentuose rašyti lotyniškos abėcėlės rašmenimis leidžia tik be diakritinių ženklų. 

Šis teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode