Parama dėkojame




Sprogimas

Seimas priėmė rezoliuciją dėl žmogaus teisių padėties Rusijos Federacijos okupuotame Kryme

Seimas, 90 parlamentarų balsavus už, nė vienam – prieš ir 2 susilaikius, priėmė rezoliuciją „Dėl žmogaus teisių, ypač Krymo totorių, padėties Rusijos Federacijos okupuotame Kryme“ (projektas Nr.XIIP-4260).

Šiuo dokumentu Seimas, primena, kad prieš dvejus metus Rusijos Federacija, panaudojusi ginkluotą karinę jėgą, okupavo ir aneksavo Ukrainos teritorijos dalį – Krymą bei pažymi, kad pagarba žmogaus teisėms ir laisvėms yra pamatinė Europos Sąjungos vertybė ir esminis principas, kuriuo vadovaujamasi santykiuose su kitomis valstybėmis.

Prisimindamas ir suprasdamas skaudžią ir tragišką Krymo totorių istorinę patirtį; Seimas pabrėžia, kad Rusijos Federacijos įstatymų, prieštaraujančių Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijai Nr. 68/262 dėl Ukrainos teritorijos vientisumo, taikymas Kryme ir de facto Krymo valdžios institucijų veiksmai lemia įvairius žmogaus teisių pažeidimus, ypač pažeidžiamos Kryme gyvenančių tautinių mažumų – Krymo totorių ir etninių ukrainiečių teisės. Krymo gyventojai, kurie po aneksijos atsisakė priimti Rusijos Federacijos pilietybę, yra diskriminuojami ir patiria didelių sunkumų visose politinio, visuomeninio ir ekonominio gyvenimo srityse; 2016 m. kovo 17 d. Simferopolio teisme Kryme prasidėjo teismo procesas dėl Krymo totorių tautos Medžliso veiklos uždraudimo, kaltinant ekstremizmu.

Priimta rezoliucija Seimas tvirtai laikosi Krymo aneksijos nepripažinimo politikos ir reiškia susirūpinimą dėl Rusijos Federacijos vykdomo Krymo pusiasalio militarizavimo; pabrėžia, kad okupacijos nutraukimas ir Ukrainos kontrolės atkūrimas Kryme yra viena iš bendradarbiavimo ryšių su Rusijos Federacija atnaujinimo sąlygų; griežtai smerkia šiurkščius ir sistemingus žmogaus teisių, ypač Krymo totorių ir etninių ukrainiečių teisių, pažeidimus Kryme; griežtai smerkia Rusijos Federacijos ir de facto Krymo valdžios veiksmus, kuriais trukdoma ir ribojama Krymo totorių tautos Medžliso – aukščiausiosios vykdomosios ir atstovaujamosios institucijos – veikla.

Rezoliucija Rusijos Federacijos valdžios institucijos ir de facto Krymo valdžios institucijos raginamos suteikti galimybę tarptautinėms institucijoms ir nepriklausomiems ekspertams iš Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos, Jungtinių Tautų ir Europos Tarybos, nevyriausybinių organizacijų atstovams, patekti į Krymą ir gauti reikalingą informaciją apie žmogaus teisių padėtį, Europos Sąjungos institucijos ir Europos Sąjungos valstybės narės kviečiamos imtis veiksmų siekiant paveikti Rusijos Federacijos sprendimus šiuo klausimu.

Europos Sąjungos institucijos, pirmiausia Europos išorės veiksmų tarnyba raginama, imtis visų reikiamų veiksmų, kad Europos Sąjungos atstovams būtų leista stebėti teismo procesą dėl Krymo totorių tautos Medžliso veiklos uždraudimo ir gauti visą informaciją apie tai.

Seimas sveikina 2016 m. balandžio 11-13 dienomis Vilniuje vykstančią Pasaulinio Krymo totorių kongreso vykdomojo komiteto sesiją, kurios metu aptariama sudėtinga Krymo totorių padėtis ir šiurkštūs jų teisių pažeidimai; ragina Europos Sąjungos institucijas, tarptautines organizacijas ir jų parlamentines asamblėjas, vyriausybes bei parlamentus, visą tarptautinę bendruomenę ir jos politinius lyderius skirti reikiamą dėmesį žmogaus teisių padėties Kryme klausimui ir kviečia tarptautinę bendruomenę toliau vienyti pastangas tęsiant aktyvią Krymo aneksijos nepripažinimo politiką ir užtikrinant Ukrainos teritorijos vientisumą.

Saulė Eglė Trembo

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento

Spaudos biuras

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode