Parama dėkojame




Sprogimas

Bus sudarytos sąlygos advokatams užtikrinti efektyvų atstovavimą didelės apimties bylose

Nuo šiol advokatams didelės apimties bylose bus mokamas užmokestis už visą antrinės teisinės pagalbos teikimui skirtą laiką, numatant išankstinio užmokesčio už atliktą darbą galimybę.

Tokiam Teisingumo ministerijos siūlymui šiandien buvo pritarta Vyriausybės posėdyje.

Pagal iki šiol galiojusią tvarką, valstybės garantuojamą antrinę teisinę pagalbą prireikus teikiančiam advokatui, sugaišusiam ikiteisminio tyrimo institucijose ar teismuose daugiau kaip 80 valandų, būdavo mokamas dvigubai mažesnis užmokestis už kiekvieną papildomą valandą ir tik už atstovavimą teismo posėdžiuose. Dėl to tiek Teisingumo ministerija, tiek Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba sulaukdavo daug advokatų kreipimųsi, kad jie priversti atsisakyti teikti antrinę teisinę pagalbą dėl šiuo metu galiojančios užmokesčio mokėjimo tvarkos ypač didelės apimties bylose.

„Pavyzdžiui, advokatams, dalyvaujantiems Sausio 13-oios byloje, kuri nagrinėjama Vilniaus apygardos teisme, už dalyvavimą teismo posėdžiuose būtų buvę mokama tik pusė jiems priklausančio užmokesčio, nes šios bylos apimtis yra labai didelė ir jos nagrinėjimas gali trukti kelerius metus. Dabar tokios nelygybės nebeliks“, - sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Dėl galiojusio ribojimo būdavo sudėtinga užtikrinti teisinės pagalbos teikimą rezonansinėse, visuomenės susidomėjimo sulaukiančiose baudžiamosiose bylose, kurios gynėjo dalyvavimas yra ypač svarbus, nes pareiga užtikrinti tinkamą kaltinamųjų interesų apsaugą kylą ir iš Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos.

Taip pat numatyta galimybė teisinę pagalbą didelės apimties bylose teikiantiems advokatams gauti dalinį užmokestį už atliktą darbą, o ne pasibaigus bylos stadijai (pavyzdžiui, tik išnagrinėjus bylą teisme).

Teisingumo ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode