Marcinkevičius




EK prioritetas šiuo metu yra esamų sankcijų Rusijai įgyvendinimas – V. Sinkevičius

esamuEuropos Komisijos prioritetas šiuo metu yra esamų Rusijai įvestų sankcijų įgyvendinimas, sako Lietuvos eurokomisaras Virginijus Sinkevičius.

„Sankcijų monitoringas ir stebėsena vyksta nuolat ir tas klausimas keliamas apie galimą sankcijų papildymą, galbūt naujų asmenų įtraukimą. Bet šiuo atveju prioritetas yra vis dėlto įgyvendinimas“, – žurnalistams Vilniuje pirmadienį sakė Europos Komisijos narys, klausiamas apie naujų sankcijų Rusijai perspektyvas.

„Pirmiausia sankcijos turėtų būti pilna apimtimi įgyvendintos, kalbant tiek apie dvigubos paskirties prekes, tiek apie Rusijos finansinį sektorių, kur mes matėme paskutinius rublio kritimus“, – kalbėjo jis.

Rugpjūčio viduryje Rusijos rublio kursas buvo kirtęs 100 rublių už JAV dolerį kartelę ir pasiekęs žemiausią lygį nuo 2022 metų kovo 23 dienos, t. y. praėjus kelioms savaitėms po to, kai Maskva pradėjo karinius veiksmus Ukrainoje.

Rusijos centriniam bankui padidinus bazinę palūkanų normą iki 12 proc., rublio kursas laikėsi stabiliame lygyje JAV dolerio atžvilgiu.

V. Sinkevičiaus teigimu, šis kritimas yra susijęs su sankcijomis.

„Aišku, tai yra susiję su sankcijomis, ir aišku, tas dirbtinis skatinimas iš rezervo, jis toliau skina Rusijos ekonomiką. Tačiau matom, kad sankcijos taip pat yra ir apeinamos, ir komisija fokusuojasi labai daug ir į trečiąsias šalis, kurios galimai padeda apeiti sankcijas“, – kalbėjo jis.

Pirmadienį su prezidentu Gitanu Nausėda susitikęs V. Sinkevičius taip pat aptarė Europos Komisijos darbotvarkę rudenį ir žiemą, Ukrainos progresą siekiant narystės Europos Sąjungoje, Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano (RRF) reformų įgyvendinimą.

Prezidentūros teigimu, pokalbyje su eurokomisaru G. Nausėda akcentavo būtinybę toliau griežtinti ES sankcijas Rusijai.

„Prezidento teigimu, būtina nedelsiant pradėti rengti 12-ąjį sankcijų paketą Rusijai, taip pat plėsti sankcijas Baltarusijai ir Iranui. Kitas svarbus klausimas, reikalaujantis EK dėmesio, yra kova su sankcijų apėjimu. Pasak šalies vadovo, ES institucijos turėtų siųsti aiškią žinutę – apeinančių sankcijas per trečiąsias šalis laukia griežtos pasekmės“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

G. Nausėda taip pat pabrėžė EK politinės ir finansinės paramos Ukrainai svarbą. Su eurokomisaru jis aptarė ir ES Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės plano įgyvendinimo eigą, ES konkurencingumo didinimo priemones.

Už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas Europos Komisijos narys V. Sinkevičius Lietuvoje su oficialiu vizitu lankosi nuo sekmadienio.

V. Sinkevičius dar susitiks su Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen, Lietuvos lazerių asociacijos atstovais, Jaunimo Europos komandos nariais, Lietuvos ekologinių ūkių atstovais, dalyvaus diskusijų festivalyje „Būtent“.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode