Sprogimas

Europos ūkininkų rėmimas nėra tinkamai įvertinamas

Europos Audito rūmai (EAR) nustatė, kad Europos Komisija nepakankamai įvertina, kaip Europos Sąjungos (ES) lėšomis remiami ūkininkai. Auditoriai pasigenda duomenų, ar Bendroji žemės ūkio politika, kuria siekiama remti ūkininkus, vykdoma veiksmingai ir efektyviai.

Numatyta, kad 2014-2020 m. apie 270 mlrd. eurų, t.y. net trečdalis ES biudžeto, bus skiriama Europos ūkininkų pajamų rėmimui. Šia parama bus siekiama prisidėti prie perspektyvios maisto gamybos ES ir padėti ūkininkams išlaikyti stabilias pajamas bei pragyvenimo lygį.

„Europos Komisija turi nuolatos vertinti ūkininkams teikiamų ES subsidijų poveikį, atsižvelgiant į Bendrosios žemės ūkio politikos tikslus. Audito metu buvo nustatyta, kad pagrindiniai rodikliai, kuriais turi būti pagrįstas Europos Komisijos vertinimas, nėra pakankamai patikimi bei aiškiai susieti su Bendrosios žemės ūkio politikos priemonėmis.

Nėra galimybės nustatyti, ar ūkininkams iš ES biudžeto teikiant paramą buvo pasiektas užsibrėžtas rezultatas. Taip pat negalime nustatyti, ar subsidijos leido sumažinti ekonominę atskirtį tarp ūkininkų ir kitų ūkio subjektų“, – teigė specialiąją ataskaitą rengusi EAR narė Rasa Budbergytė.

Taip pat ES auditoriai nustatė, kad ir valstybės narės ne visada užtikrinotinkamų ir kokybiškųstatistinių duomenų apie disponuojamąsias ūkininkų pajamas pateikimą, įvertinant, kaip įgyvendinama Bendroji žemės ūkio politika ir ar pasiekiami jos tikslai.

Auditas, kuriam vadovavo EAR narė R. Budbergytė, buvo atliktas Vokietijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Rumunijoje. Tai – šalys, kurios drauge sukuria daugiau nei pusę Europos žemės ūkio bendrosios pridėtinės vertės, o jų ūkininkai gauna didžiąją dalį žemės ūkiui skirtų ES biudžeto lėšų.

Europos Audito rūmų informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode