Sprogimas

R.Šadžius:„ Europos Komisija palankiai vertina Lietuvos pastangas užtikrinti viešųjų finansų tvarumą“

Finansų ministras Rimantas Šadžius susitikime su Europos Komisijos (EK) pirmininko pavaduotoju Valdžiu Dombrovskiu aptarė dabartinę Lietuvos ir ES ekonominę bei finansinę padėtį, galimas vystymosi tendencijas, apsikeitė nuomonėmis dėl to, kaip galėtų būti stiprinama ES ekonominė ir pinigų sąjunga, didinamas jos efektyvumas, taip pat diskutavo dėl EK taikomos valstybių biudžetų vertinimo metodikos.

Pokalbyje su EK pirmininko pavaduotoju buvo teigiamai įvertinta finansų ministro pateikta informacija apie mažesnį nei prognozuotą valdžios sektoriaus deficitą, geresnį pajamų surinkimą, augantį užimtųjų skaičių bei nuosekliai mažėjantį nedarbo lygį Lietuvoje.

Finansų ministras R.Šadžius atkreipė EK vicepirmininko dėmesį ir į preliminarius, tačiau ženkliai geresnius nei prognozuota 2015 m. Lietuvos fiskalinius duomenis. Pastarieji rodo, kad EK, remdamasi skirtinga nei Lietuva metodika, pernelyg pesimistiškai vertino Lietuvos fiskalinę padėtį.

„Labai tikėtina, kad artimiausiu metu Eurostato paskelbtas Lietuvos valdžios sektoriaus deficitas turėtų būti geresnis nei manė didžiausi optimistai. Bet kokiu atveju, mums svarbu, kad ekonominiai vertinimai būtų objektyvūs, nes šiuo metu Lietuva, kaip ir kai kurios kitos ES šalys, prognozuoja ketverių metų ekonomikos ciklus, o Komisija – dvejų, todėl duomenys yra nepalyginami ir gali būti skirtingai interpretuojami“, – pastebi finansų ministras Rimantas Šadžius.

Priminsime, kad pernai lapkritį EK paskelbė, jog Lietuvos biudžeto išlaidos 2016 metais gali viršyti pajamas daugiau nei numatyta, tačiau Eurogrupė suabejojo tokiu vertinimu.

Finansų ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode