Sprogimas

Vienintelis ginčo dėl Kazokiškių sąvartyno arbitras – faktai

Nuo pat Vilniaus regiono nepavojingų atliekų Kazokiškių sąvartyno įsteigimo pradžios ligi šių dienų jo priešininkai negali susitaikyti su šio sąvartyno egzistavimu. Šią parankią politiniams žaidimams kortą mėgstama išmesti kas ketveri metai – artėjant parlamento rinkimams. Todėl jokios nuostabos nebekelia pastaruoju metu, kai rinkimų batalijos jau įsibėgėja, į viešąją erdvę paleisti kaltinimai apie neigiamą Kazokiškių sąvartyno poveikį aplinkai.


Vienintelis arbitras šiuo atveju gali būti, pasak aplinkos viceministro Algirdo Genevičiaus, – tik faktai. Kaip rodo nuolat aplinkosaugininkų atliekami bendrovės „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras“, eksploatuojančios Kazokiškių sąvartyną, patikrinimai, jis naudojamas pagal teisės aktų reikalavimus. Šios įmonės veiklą reglamentuoja Aplinkos apsaugos agentūros išduotas taršos integruotos prevencijos kontrolės (TIPK) leidimas.
2014 metais Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas atliko naujas Kazokiškių sąvartyno galimo poveikio aplinkai vertinimo procedūras. Šio vertinimo ataskaita buvo pateikta svarstyti visuomenei, bet nei pastabų, nei pasiūlymų nesulaukta. 2014 m. rugpjūčio 25 d. įmonei buvo išduotas TIPK leidimas. Jame įrašyta privaloma sąlyga, kad nuo 2016 m. šiame sąvartyne galima šalinti tik perrūšiuotas komunalines atliekas. Kaip laikomasi šios sąlygos, aplinkosaugininkai tikrino visą pirmąjį šių metų ketvirtį.
Jie nustatė, kad UAB „Ecoservice“ vis dar bando sąvartyno darbuotojų budrumą ir atveža nerūšiuotų atliekų, nors dokumentuose jas įvardija kaip „atliekos po mechaninio biologinio rūšiavimo“. Šios atliekos buvo grąžintos, o UAB „Ecoservice“ gamybos vadovui už TIPK leidimo sąlygų pažeidimą skirta 1013 eurų bauda. UAB „Atliekų tvarkymo tarnybos“ direktoriaus pavaduotojui už netinkamą atliekų deponavimą sąvartyne skirta 144 eurų bauda.
„Gaila, kad artėjant Seimo rinkimams yra spekuliuojama, neva Kazokiškių sąvartynas 9 metus veikia neteisėtai ir Aplinkos ministerijai pavaldžios institucijos neužtikrina kontrolės, tačiau nekreipiamas dėmesys į nuveiktus darbus, į faktus, kurie paneigia tikrovės neatitinkančią informaciją“, – sakė aplinkos viceministras.
Vilniaus RAAD Elektrėnų agentūros nurodymu UAB VAATC pateikė priemonių planą, kaip ir kada pašalins patikrinimo metu nustatytus trūkumus. Daugelis šių priemonių jau įvykdytos.
Vykdomos priemonės leidžia sumažinti sąvartyno išskiriamą taršą – susidaro mažiau filtrato ir ozono sluoksnį ardančių dujų, prailginti sąvartyno eksploatavimo laikotarpį. Pavyzdžiui, 2015 metais per dieną sąvartyne vidutiniškai buvo deponuojama 693 t, o š. m. sausį – 291 t, vasarį – 253 t.
Sugriežtintą kontrolę aplinkosaugininkai tęs iki liepos 1 d., o po to vėl bus vertinama, ar įmonės veikla atitinka TIPK leidimo nustatytas sąlygas.


LR Aplinkos ministerija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode