Sprogimas

Vokietija stabdo dujotiekio projektą „Nord Stream 2“

dujotVokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) antradienį pranešė stabdantis dujotiekio projektą „Nord Stream 2“, skirtą rusiškoms gamtinėms dujoms į Vokietiją tiekti, reaguodamas į Maskvos sprendimą pripažinti du prokremliškus separatistinius Ukrainos regionus.

O. Scholzas pranešė paprašęs sustabdyti Vokietijos reguliavimo institucijos atliekamą dujotiekio peržiūros procesą.

„Tai skamba techniškai, bet tai būtinas administracinis žingsnis, todėl dujotiekis negalės būti sertifikuojamas, o be šio sertifikavimo „Nord Stream 2“ negalės pradėti veikti“, – pareiškė jis.

Minėtas projektas jau kurį laiką yra tapęs įtampos tarp Berlyno ir jo sąjungininkių, manančių, kad dujotiekis suteiks Maskvai per daug svertų padidindamas Vokietijos energetinę priklausomybę nuo rusiškų dujų, šaltiniu. 

Kiek anksčiau antradienį Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis pareikalavo nedelsiant sustabdyti „Nord Stream 2“.

Praėjusią savaitę O. Scholzui viešint Kijeve, V. Zelenskis pareiškė, kad Rusija naudoja dujotiekį kaip „geopolitinį ginklą“.

Savo ruožto Vokietijos kancleris antradienį pažymėjo, kad sprendimas sustabdyti projektą tėra tik vienas „konkretus“ žingsnis ir kad Rusijai gali būti taikomos tolesnės sankcijos.

„Taip pat esama ir kitų sankcijų, kurias galime įvesti, jei bus nuspręsta, jog reikia tolesnių priemonių, bet kol kas svarbu imtis kažko labai konkretaus“, – kalbėjo spaudos konferencijoje, kurioje taip pat dalyvavo viešintis Airijos ministras pirmininkas Michealas Martinas (Maiklas Martinas).

O. Scholzas išreiškė įsitikinimą, kad ES susitars dėl „tvirto ir didelio masto“ sankcijų paketo, nukreipto prieš Rusiją.

„Esu įsitikinęs, kad mums pavyks [susitarti]“, – kalbėjo jis, atsakydamas į klausimą, ar 27 valstybių blokas vienbalsiai sutiks su embargu.

„Nord Stream 2“, turėjęs dvigubai padidinti gamtinių dujų tiekimą iš Rusijos į Vokietiją, tapo pagrindiniu žaibolaidžiu Vakarams siekiant sustabdyti Maskvos įsiveržimą į Ukrainą.

Dujotiekis jau yra baigtas tiesti, tačiau Vokietijos reguliavimo institucijos dar nėra jo sertifikavusios.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) po derybų su O. Scholzu Vašingtone šį mėnesį perspėjo, kad ras būdą, kaip „padaryti galą“ projektui, jei Rusija įsiveržtų į Ukrainą.

Antradienį Baltieji rūmai pasveikino Berlyno sprendimą sustabdyti „Nord Stream 2“ sertifikavimą ir pridūrė, kad JAV vėliau antradienį paskelbs savas sankcijas Rusijai.

J. Bidenas „aiškiai leido suprasti, jog jeigu Rusija įsiveržtų į Ukrainą, mes veiktume su Vokietija, kad užtikrintume, jog „Nord Stream 2“ nejudės į priekį. Praeitą naktį glaudžiai konsultavomės su Vokietija ir sveikiname jų pranešimą. Šiandien mes prisidėsime savo pačių priemonėmis“, sakoma Baltųjų rūmų atstovės Jen Psaki (Džen Psaki) tviterio pranešime.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode