Sprogimas

G. Nausėda Miuncheno saugumo konferencijoje susitiks su JAV viceprezidente, NATO vadovu

saugumoPrezidentas Gitanas Nausėda penktadienį dalyvaus Miuncheno saugumo konferencijoje Vokietijoje, numatytas Baltijos šalių vadovų pokalbis su JAV viceprezidente Kamala Harris, vėliau jis atskirai susitiks su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu.

JAV siekia papildomų sąjungininkų saugumo garantijų, baiminantis galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą.

G. Nausėda sakė, kad su J. Stoltenbergu aptars pasirengimą birželio pabaigoje Madride vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui. Jame šalies vadovas tikisi daugiau dėmesio Baltarusijos prarandamam kariniam savarankiškumui.

„Labai aiškiai dar kartą (...) noriu pasakyti, kad Baltarusijos prarijimas kelia tam tikrų naujų karinio pobūdžio iššūkių ir Baltarusijos teritorija nėra savarankiškos valstybės teritorija užsienio kariuomenės buvimui“, – susitikimo išvakarėse sakė prezidentas.

Jis taip pat žada aptarti Lietuvos prašymą pertvarkyti NATO Baltijos šalių oro policijos misiją į oro gynybos misiją. Tai reikštų, kad čia budintys sąjungininkų naikintuvai krizės atveju galėtų vykdyti kovines užduotis.

G. Nausėda sakė, kad su JAV viceprezidente aptars tai, ar Vašingtonas planuoja didinti karinius pajėgumus Lietuvoje. Nuo 2019 metų amerikiečiai siunčia į Lietuvą rotacinius batalionus – apie 500 karių.

Prezidentas teigė norintis dar kartą išgirsti Amerikos patikinimus dėl saugumo, nes „atsirado tam tikrų naujų aplinkybių ir pati grėsmė tapo labiau artikuliuota.

„Norisi tikėtis, kad JAV yra labai rimtai pasirengusios imtis tam tikrų reaktyvių veiksmų į tai, kas čia vyksta“, – kalbėjo šalies vadovas.

Miuncheno saugumo konferencijoje tradiciškai dalyvaus pagrindiniai pasaulio sprendimų priėmėjai, tarp jų – per 30 valstybių ir vyriausybių vadovų, šimtas ministrų, Jungtinių Tautų, NATO, Europos Sąjungos lyderiai.

Į konferenciją vyks ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis Miunchene susitiks su ministrais iš Kanados, Lichtenšteino, Vatikano.

Dvišaliuose susitikimuose bus aptartas Rusijos karinis spaudimas Ukrainai, Rusijos karinio buvimo Baltarusijoje implikacijos regioniniam saugumui, parama Kijevui, su Kinija susiję iššūkiai, taip pat aktualūs dvišalio ekonominio bendradarbiavimo ir koordinavimosi tarptautinėje arenoje klausimai, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Miuncheno saugumo konferencija vyksta nuo 1963 metų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode