Sprogimas

Trys Lietuvos universitetai švenčia šimtmetį

svenciaKauno technologijos (KTU), Vytauto Didžiojo (VDU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetai trečiadienį švenčia šimtmetį.

1922 metų vasario 16-ąją Kaune įsteigtas Lietuvos universitetas, iš jo išaugo minėtos trys aukštosios mokyklos.

Jubiliejus bus minimas „Žalgirio“ arenoje. Jame bus galima išvysti Lietuvos universiteto istoriją, papasakotą per įvairius scenos ir kino kūrinius. Renginys vyks be žiūrovų, pranešė VDU.

„Pagrindinė renginio idėja – apžvelgti visą šimtą metų nuo Lietuvos universiteto įkūrimo: kaip jis formavosi, vystėsi, keitėsi, kaip universitetą veikė politiniai įvykiai bei visuomeniniai judėjimai, apžvelgti iš jo išaugusių trijų aukštųjų mokyklų gyvenimą nepriklausomos Lietuvos laikais“, – teigiama pranešime.

Pasak KTU rektoriaus Eugenijaus Valatkos, Lietuvos universiteto įkūrimo šimtmetis svarbus ne tik dėl pačios organizacijos įkūrimo fakto, bet ir dėl to, kiek daug šiame universitete dirbę žmonės nuveikė Lietuvos labui ir valstybės identiteto formavimui.

„Lietuvos universiteto įkūrimas pakeitė šalies gyventojų švietimo padėtį, sudarė palankias sąlygas akademinei minties raidai ir mokslo sklaidai, be to, neabejotinai ugdė valstybės intelektualinį potencialą“, – teigė jis.

Seimas šiuos metus yra paskelbęs Lietuvos universitetų metais.

1922 metais reorganizavus iki tol Kaune veikusius Aukštuosius kursus įkurtas Lietuvos universitetas.

Antrame pagal dydį Lietuvos mieste Kaune, kuris 1919–1939 metais buvo Lietuvos laikinąja sostine, įkurtas universitetas buvo vienintelė tuo metu lietuviška aukštoji mokykla.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode