Sprogimas

Šeimos gydytojas – Jūsų patarėjas ir koordinatorius

Medicinos praktika rodo, kad neretai suaugusieji, patys sunegalavę ar sunegalavus šeimos nariui, delsia ir laiku nesikreipia į šeimos gydytoją bei nepaskatina to daryti artimųjų, o tai daugeliui kainuoja sveikatą. Dėl tos priežasties ligonių kasos šiemet ragina visos Lietuvos gyventojus stiprinti pasitikėjimą šeimos gydytojo institucija.
„Šeimos gydytojas – tai pirmasis gydytojas, kuriam gyventojai patiki savo sveikatos problemas. Būtent jis žino savo pacientų ligas, jas gydo, rūpinasi profilaktika. Šeimos gydytojas pataria, kaip sveikai maitintis, sportuoti, derinti darbą ir poilsį, stengiasikuo greičiau ir tiksliau nustatyti priežastį, sutrikdžiusią paciento sveikatą, ir pagelbėti jam. Štai kodėl kiekviena šeima pirmiausia turėtų „susidraugauti“ su savo šeimos gydytoju. Tokia draugystė daugeliui gali padėti išsaugoti sveikatą ir ja tinkamai rūpintis“, – įsitikinęs Panevėžio teritorinės ligonių kasos (TLK) direktorius Jonas Narbutas.


J. Narbutas primena, kad Lietuvos šeimos medicinos istorija prasidėjo 1990 m., priėmus nacionalinę sveikatos koncepciją, kurioje ypatingas dėmesys buvo skiriamas pirminei sveikatos priežiūrai. Po penkerių metų buvo parengti pirmieji 30 bendrosios praktikos gydytojų, parengta Bendrosios praktikos gydytojo medicinos norma. 2005 m. buvo pakeistas specialybės pavadinimas – bendrosios praktikos gydytojai pavadinti šeimos gydytojais. Jie ėmė dirbti pagal šeimos gydytojo medicinos normos reikalavimus. Ši medicinos norma nustatė šeimos gydytojo veiklos sritis, teises, pareigas, kompetenciją ir atsakomybę.
Panevėžio TLK vadovas pastebi, kad dalis gyventojų nelabai žino, kiek daug kompetencijų yra priskirta šeimos gydytojams ir kiek daug šie specialistai turi žinių ir įgūdžių. Juk įgyvendinti šeimos medicinos principus, reiškia, stebėti visų amžiaus grupių gyventojų sveikatą, konsultuoti juos bet kokiais sveikatos klausimais.
Pas tą patį šeimos gydytoją gali lankytis visi šeimos nariai. Šeimos gydytojas turi teisęteikti paslaugas namuose, globos įstaigose, pacientams pageidaujant, konsultuoti telefonu, išrašyti receptus, laikinojo nedarbingumo, nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimus, mirties liudijimus bei kitus medicinos dokumentus Lietuvos teisės aktų nustatyta tvarka,esant medicininėms indikacijoms ir neaiškiais atvejais siųsti pacientus konsultuotis, hospitalizuoti, tirti ir kitoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti, atlikti laikinojo nedarbingumo ekspertizę, vykdyti sveikatos programas.
Laikydamiesi esminio šeimos medicinos principo – tapti pirmo kontakto specialistais, šie medikai turi teisę savarankiškai diagnozuoti ligas, jų pareiga – mokėti išsiaiškinti ir apibūdinti priežastį, dėl kurios atvyko pacientas, sudaryti tyrimų planą ir paaiškinti jį pacientui, mokyti pacientus profilaktikos įgūdžių, išmanyti dažniausiai pasitaikančių visų amžiaus grupių pacientų kraujo, infekcinių, endokrininių, vaikų, chirurginių, akių, ausų, nosies ir gerklės, akušerijos ir ginekologijos, neurologinių, psichikos, odos ligų ir lytiškai plintančių infekcijų, širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo, virškinimo, inkstų ir šlapimo takų, sąnarių, stuburo, imuninės sistemos ligų pagrindinius simptomus bei sindromus, komplikacijas, šių ligų profilaktikos priemones ir reabilitacijos galimybes ir pan.
Šeimos gydytojo kompetencijai priskiriami įvairūs tiriamieji ir gydomieji veiksmai, pavyzdžiui, bendras fizinis ligonio ištyrimas, injekcijų į raumenis, poodį, veną atlikimas, arterinio kraujo spaudimo matavimas netiesioginiu būdu, elektrokardiogramos užrašymas ir įvertinimas, kraujo paėmimas tyrimams, kai kurių laboratorinių tyrimų atlikimas arba užtikrinimas specialia įranga ir priemonėmis, svetimkūnių pašalinimas iš ausies išorinės landos, ryklės, nuo akies gleivinės, pirmasis naujagimio tualeto atlikimas, vaikų, suaugusiųjų skiepijimas profilaktiškai, reanimavimo veiksmai, lūžusių kaulų imobilizavimas įtvarais, skrandžio plovimas ir kt.
Itin daug kompetencijų šeimos gydytojai turi chirurgijos ir akušerijos-ginekologijos srityse: jie privalo konservatyviai gydyti nekomplikuotas žaizdas, suteikti pirmąją pagalbą ištikus trauminiam šokui, atlikti pooperacinę ligonių priežiūrą, nekomplikuotų pragulų gydymą ir profilaktiką, įvairių kūno vietų tvarstymą, stebėti normalų nėštumą, priimti normalų, netikėtai prasidėjusį, gimdymą, kontroliuoti kontraceptinių priemonių naudojimą, apčiuopti krūtis, imti ėminį iš makšties citologiniam tyrimui ir kt.
Norėdamos pabrėžti, kokia yra svarbi šeimos gydytojo paskirtis, ligonių kasos šių metų vasario 1 d. paskelbė socialinę akciją „Sveika šeima“ ir pakvietė pradinių klasių mokinius dalyvauti piešinių konkurse „Mano šeimos gydytojas“. Socialinė akcija skiriama Tarptautinei šeimos dienai, švenčiamai gegužės 15-ąją, paminėti. Kviesdamos vaikus piešti, kaip šeimos gydytojas gydo mamą, tėtį, brolį, sesę, močiutę, senelį, tetą ar dėdę, ir gražiausius piešinius pavertę atvirlaiškiais, per vaikus gegužės mėnesį pasieksiančiais šeimas, ligonių kasos ragina žmones aktyviau naudotis iš PSDF biudžeto apmokamomis prevencinėmis programomis, nenumoti ranka į sveikatos profilaktiką, šeimos sveikatą.
Primename, kad vaikų piešinių konkursas tęsis iki kovo 31 d. Visos Lietuvos pradinukai kviečiami jame aktyviai dalyvauti ir laimėti prizų! Konkurso taisyklės skelbiamos čia.
Kontaktai konkurso dalyviams – pradinių klasių moksleiviams, jų tėveliams ir pradinių klasių mokytojams:
Vilniaus TLK: Eglė Matikiūnaitė, tel. (8 5) 201 0056, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Kauno TLK: Virginija Juciuvienė, tel. (8 37) 323 305, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Klaipėdos TLK: Virginija Gaubienė, tel. (8 46) 380 738, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. ir Virginija Žemaitienė, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Šiaulių TLK: Irena Budrienė, tel. (8 41) 596 139, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
Panevėžio TLK: Angelė Valentinavičienė, tel. (8 45) 526 911, el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
 
Panevėžio teritorinės ligonių kasos informacija 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode