Sprogimas

Viešasis transportas už 0,5 mlrd. eurų bus pritaikytas žmonėms su negalia

negaliaSusisiekimo ministerija, jai pavaldžios įstaigos ir neįgaliuosius vienijančios organizacijos įsipareigojo Lietuvos viešojo transporto priemones ir jų infrastruktūrą pritaikyti žmonėms su negalia.

Antradienį Vilniuje pasirašytas tai numatantis memorandumas.

Pagal jį ketinama atnaujinti viešojo transporto parką ir jo infrastruktūrą. Pasak Susisiekimo ministerijos, į tai iki 2027 metų bus investuota daugiau kaip 0,5 mlrd. eurų.

Memorandume įsipareigojama užtikrinti, kad visos įsigyjamos naujos viešojo susisiekimo transporto priemonės –autobusai, troleibusai, traukiniai, keltai, pramoginiai laivai, kt. – ir jomis teikiamos vežimo paslaugos būtų pritaikytos individualių poreikių turintiems žmonėms, o įrengiami nauji ar rekonstruojami transporto infrastruktūros objektai ir jų aplinka būtų pritaikyti įvertinant šiuos poreikius.

Anot Susisiekimo ministerijos, lėšos taip pat bus naudojamas darnaus judumo ir eismo saugos priemonėms diegti pėsčiųjų bei dviračių takuose, žaliosioms eismo saugos priemonėms taikyti gatvėse. Numatyta įsigyti daugiau nei 800 elektra ir dujomis varomų mikroautobusų ir autobusų, sukurti jiems reikalingą įkrovimo infrastruktūrą.

„Labai dažnai mes nepastebime žmonių, kurie turi tam tikras ribotas galimybes judėti, kol pats gyvenimas to neparodo. Šiuo memorandumu valstybė atiduoda tik dalį savo skolos negalią turintiems asmenims“, – sakė memorandumo pasirašymo ceremonijoje dalyvavusi premjerė Ingrida Šimonytė.

Anot Vyriausybės pranešimo, Lietuvoje žmonės, turintys negalią, sudaro daugiau kaip 8 proc. visų gyventojų, o tai yra beveik 230 tūkst. žmonių. Tik dešimtadalis bendrojo lavinimo mokyklų yra visiškai pritaikytos judėjimo negalią turintiems vaikams. Dalis aukštųjų mokyklų taip pat negali pasiūlyti lygių studijų galimybių. Panaši situacija sveikatos priežiūros įstaigose, kur nedidelė dalis patalpų yra visiškai pritaikytos negalią turinčių žmonių poreikiams.

„Pernai pasirašytas memorandumas dėl sveikatos ir švietimo įstaigų pritaikymo negalią turintiems žmonėms. Juo įsipareigota stengtis kasmet kiekvienoje savivaldybėje visiškai pritaikyti neįgaliems žmonėms mažiausiai po vieną bendrojo lavinimo mokyklą ir po vieną sveikatos priežiūros paslaugų įstaigą. Tiek švietimo, tiek sveikatos apsaugos įstaigų infrastruktūrai yra skiriamos Europos Sąjungos paramos lėšos“, – teigia Vyriausybė.

Susisiekimo ministerija taip pat pranešė numatanti peržiūrėti Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų paskirstymo principus ir numatyti įpareigojimą savivaldybėms tam tikrą dalį lėšų skirti infrastruktūrai pritaikyti individualių poreikių turintiems žmonėms.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode