Sprogimas

Mercedes Jellinek – kodėl jos vardu pavadino garsųjį automobilį

Šiemet sukaks 130 metų nuo tada, kai gimė Mercedes Jellinek – garsioji moteris, kurios vardas siejamas su automobiliais. Nors ji niekada nesidomėjo automobilių gamyba, jos garbei pavadino garsųjį „Mercedes“. 

Adrienne Ramona Manuela Jellinek gimė 1889 m. žydų šeimoje Austrijoje. Namuose ja vadino Mercedes, šis žodis ispanų kalba reiškia „gailestingumas, malonė“. Mergaitės motina gyveno žydų diasporoje Maroke, o šalia ten buvo įsikūrusi ispanų bendruomenė. Iš čia ir atsirado meilė ispanai ispanų kalbai ir vardui Mercedes. Nuo vaikystės Adrienne domėjosi muzika, mėgo dainuoti ir, priešingai nei tėvas, absoliučiai nesidomėjo automobiliais, rašo kulturologia.ru. 

Emilis Jellinekas buvo Vienoje gerai žinomas verslininkas, diplomatas. 1890 m. likimas jį suvedė su inžinieriumi, konstruktoriumi, versliniku Gottliebu Daimleriu ir su automobilių konstruktoriumi, verslininku Wilhelmu Maybachu. E. Jellinekas įžvelgė, kad iš G. Daimlerio ir W. Maybacho sukonstruotų automobilių bus galima nemažai uždirbti. Jam pavyko greitai suderinti tų automobilių pardavimą Nicoje. 

Taip E. Jellinekas tapo automobilių gamintojo „Daimler“ atstovu Prancūzijoje. 1899 m. jis nusprendė dalyvauti lenktynėse su vienu iš tų automobilių. Būdamas Austrijos–Vengrijos konsulu, E. Jellinekas dalyvavo lenktynėse anonimiškai, pasivadinęs pseudonimu Mesjė Mercedes. Taip jis ne tik išbandė automobilį, bet ir žengė sėkmingą rinkodaros srities žingsnį – Prancūzijoje susidomėjo „Daimler“ automobiliais. Po šios „reklamos kampanijos“ E. Jellinekas pasiūlė G. Daimleriui pelningą sandorį – užsakė iš jo 36 automobilius (tais laikais tai buvo labai didelis užsakymas), bet iškėlė vieną sąlygą – jie bus pavadinti „Mercedes“, o šio prekės ženklo atstovas Austrijoje–Vengrijoje, Prancūzijoje ir JAV bus E. Jellinekas. Sandoris buvo sudarytas, abiem pusėms jis atnešė nemažai pelno. 

„Daimler“ automobiliai buvo populiarūs ir nors pirkėjai žinojo juos gaminančios įmonės pavadinimą, greitai visi ėmė juos vadinti „Mercedes“. Todėl nuo 1902 m., akcininkų tarybos sprendimu, automobilį oficialiai pavadino „Daimler-Mercedes“, tais pačiais metais buvo užpatentuotas prekės ženklas „Mercedes“ ir įvyko „Mercedes 35 HP“ pristatymas automobilių parodoje Paryžiuje, kur šalia automobilio kabėjo didžiulis Emilio dukters portretas. 1926 m., sujungus dvi automobilių gamintojas – „Daimler“ ir „Benz“ – automobilį pavadino „Mercedes-Benz“. 

O ką visą tą laiką veikė mergina, kurios pravarde pavadino garsųjį automobilį? Kai Adrienne buvo 4 m., mirė jos motina, o tėvas su vaikais persikėlė gyventi į Nicą. Vėliau Mercedes grįžo į Austriją, ten toliau mokėsi groti ir dainuoti. Tuo metu gyvenusiųjų teigimu, jos balsas buvo nuostabus sopranas. Bendravardžiais automobiliais ji mažai domėjosi, tėvo aistra lenktynėms jai buvo svetima. 1909 m. Mercedes ištekėjo už barono Karlo von Schlosserio, tačiau ši santuoka baigėsi skandalingomis skyrybomis – moteris paliko vyrą dėl neturtingo skulptoriaus. Būdama 39 m. Adrienne mirė nuo tuberkuliozės. 

Dar 1903 m. tėvas pridėjo jos pravardę prie savo pavardės ir ėmė oficialiai vadintis Jellineku-Mercedesu. Jis tapo istorijos dalimi todėl, kad iki jo niekam nebuvo atėję į galvą pasivadinti dukters pravarde. Pirmojo pasaulinio karo metais J. Jellineką ir jo antrą žmoną Prancūzijos valdžia apkaltino šnipinėjimu priešams ir konfiskavo jų turtą. O Adrienne, iš esmės niekuo neprisidėjusi prie automobilių verslo plėtros, tapo garsiausia moterimi tarp automobilių mėgėjų. 

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode