Sprogimas

Ekonomistai siekia, kad vairuotojai mokėtų už stovėjimą spūstyse

 

Amerikiečių ir vokiečių specialistai pasiūlė įvesti dinaminį mokestį, kuris bus skaičiuojamas realiuoju laiku. Ekspertų teigimu, mokestis turėtų būti mokamas už tai, kiek laiko ir kur vairuotojas praleido kelyje. Teigiama, kad taip pavyks sumažinti spūstis ir apsaugoti mus supančią gamtą nuo taršos.

Tyrimo autorių teigimu, praėjusiais metais JAV, Vokietija ir Didžioji Britanija dėl spūsčių patyrė nuostolių už 461 mlrd. JAV dolerių. Įvertinę tai, mokslininkai pasiūlė kovoti su spūstimis ne tiesiant naujus kelius ar taikant modernias sistemas, o įvedant ypatingus mokesčius.

Jei tiksliau, siūloma pradėti taikyti specialų dinaminį modelį – „kelių kainos skaičiavimas“. Autorių teigimu, tam nereiks jokios papildomos įrangos. Sėkmingai bus galima naudoti dabar turimas navigacines sistemas. Viskas, ko reikia – išmokti realiuoju laiku skaičiuoti kiek, priklausomai nuo kelio apkrovimo, kainuoja judėjimas juo.

Ekspertų teigimu, tokia sistema leis padidinti kelių pralaidumą ir kontroliuoti automobilių srautus, o sutaupytas lėšas bus galima naudoti kelių remontui, mokesčių degalams ir kitoms sritims, mažinimui.

Idėja gal ir įdomi, tik norėtųsi žinoti, kiek dėl to brangs pervežimai, nes prisiminus Vokietijos autobanus, tikėtis, kad ten nebeliks spūsčių, naivu.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode