Parama dėkojame




Sprogimas

Paaiškėjo, kada vidutinio greičio matuokliai ims fiksuoti vairuotojus

 

Vidutinio greičio matuokliai jau įrengti skirtinguose Lietuvos kampeliuose, bet greičio viršytojai pro juos vis dar laksto nebaudžiami. 

Anksčiau Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) tvirtino, kad šie matuokliai bus įjungti ne anksčiau kaip balandžio mėnesį. Bet dabar akivaizdu, kad šventinės ilgojo Velykų savaitgalio kelionės Lietuvoje dar vyks įprastu vairuotojams tempu. 

LAKD lrytas.lt patvirtino, kad 25 ruožuose įrengti vidutinio greičio matuokliai pradės veikti gerokai vėliau, antroje šio ketvirčio pusėje, t.y. gegužę arba birželį.

Nusikėlė dar porai mėnesių

Lrytas.lt jau rašė, kad dėl nebaigtų metrologinio įteisinimo procedūrų sistemos aktyvinimas buvo atidėtas. 

Direkcijos atstovai anksčiau skelbė, kad sektoriniai matuokliai pradės veikti ne anksčiau kaip balandžio mėnesį. LAKD intelektinių transporto sistemų skyriaus inžinierius Audrius Dikevičius sakė, kad direkcija nenori klaidinti kartu dirbančių kitų valstybės institucijų ir visuomenės, todėl konkrečios įrangos aktyvinimo datos nenurodo.

Anot pašnekovo, planas išlieka toks pat – matuokliai turi pradėti veikti per antrąjį šių metų ketvirtį.

„Galima kalbėti apie antrojo ketvirčio pabaigą – tai būtų tiksliausia. Dabar tai daugiausia, ką galime įvardinti“, – komentavo specialistas.

Užtruko patikra

Jis pažymėjo, kad naujosios įrangos įteisinimo procedūros reikalauja laiko.

Pašnekovo teigimu, metrologinės patikros greitai atlikti tiesiog neįmanoma. A. Dikevičius patikino, kad apie įrangos aktyvinimą bus pranešta per visus žiniasklaidos kanalus. Jis taip pat priminė vairuotojams apie specialius kelio ženklus, kurie bus įrengti, kai tik pradės veikti matuokliai.

„Tai bus pirmas indikatorius, kad įranga jau veikia ir reikia laikytis konkrečiame ruože galiojančio greičio ribojimo“, – sakė inžinierius.

Per bandymus – daugybė pažeidimų 

Šiuo metu sekcijiniai greičio matuokliai yra bandomi. Jie stebi eismą, tačiau už užfiksuotus pažeidimus vairuotojai nėra baudžiami. Buvo planuota, kad matuokliai su Administracinių nusižengimų registru būtų susieti dar kovą, bet ši data buvo nukelta.

Tačiau bandymų rezultatai atskleidžia, kaip stipriai Lietuvos eismą šie matuokliai pakeis. Vos per tris praėjusių metų mėnesius kameros užfiksavo maždaug 3 mln. transporto priemonių, iš kurių 520 tūkst. viršijo greitį. Tai reiškia, kad nežinodamas, jog yra stebimas, greitį viršija net kas šeštas vairuotojas. Vidutinio greičio matuokliams ėmus veikti jie privalės sumažinti greitį arba baudų lavina užgrius faktiškai kas antrą šalies vairuotoją. Vien per lapkričio mėnesį užfiksuota apie 220 tūkst. greičio viršijimo atvejų.

Daugiau nei 3 tūkst. vairuotojų greitį ruožuose viršijo 30 km/val. ir daugiau. O rekordinį pažeidimą padaręs vairuotojas ilgesnį nei trijų kilometrų ilgio ruožą, kuriame skaičiuojamas vidutinis greitis, įveikė lėkdamas net 230 km/val.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode