RETRO

Šiais metais transplantuotais inkstais džiaugiasi jau 10 pacientų – gyvenimas vėl bus, koks buvęs

Antradienį, sausio 19-ąją, VUL Santaros klinikose vyksta inkstų transplantacijos procesas. Pirmadienį vakare šiose klinikose užregistruotas potencialus donoras, kurio artimieji sutiko velionio organus paaukoti donorystei. 

Nacionalinio transplantacijos biuro prie SAM koordinatoriai nuo pirmadienio vakaro koordinuoja transplantacijos procesą po to, kai Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos informavo, jog užregistruotas potencialus donoras. Tai jau penktasis efektyvus donoras šiais metais.  

Gavus šeimos narių sutikimą mirusiojo organus padovanoti sunkiai sergantiems ligoniams, atlikti įvairūs tyrimai, kuriais medikai įvertino, kad donorystei tinkami žmogaus inkstai. Tose pačiose klinikose jie bus persodinti dviems sunkiomis inkstų ligomis sergantiems recipientams. Po inkstų transplantacijos jie galės grįžti prie kitiems įprasto gyvenimo – ne tik kurti šeimą, dirbti, keliauti, būti nepriklausomais judėjimo prasme, tačiau ir valgyti bei gerti neskaičiuojant skysčių kiekio.

Tinkamo inksto donoro šiuo metu laukia 119 recipientų, iš jų – vienas vaikas. Dar šeši recipientai laukia kasos ir inksto komplekso. 
Inkstų transplantacija yra pati laukiamiausia, jų ir atliekama daugiausiai. Vien šiais metais inkstų transplantacijų jau atlikta dešimt. 2020 metais jų atlikta 82. Tarp jų – trys transplantacijos iš gyvo donoro. 

Praėjusiais metais buvo užregistruota 112 potencialių donorų. Kiekvienas donoras yra ypatinga viltis ir galimybė sergantiems žmonėms sugrįžti į įprastą gyvenimą. Kad organai būtų tinkami donorystei, žmogų reanimacijoje turi ištikti smegenų mirtis (retais atvejais organų donorais tampa donorai su neplakančia širdimi), o jo organai, palaikomi medicininės aparatūros ir vaistų, kurį laiką dar gali funkcionuoti. 

Kad potencialus donoras taptų efetyviu ir jo organai būtų transplantuoti laukiantiems žmonėms, velionio organai turi būti sveiki ir tinkami transplantacijai, tačiau, visų pirma ir svarbiausia, – artimieji turi sutikti paaukoti jo organus donorystei. Todėl kiekvienas donoras yra ypatingas ir svarbus, nes tai, kad jo organai galiausiai vėl funkcionuoja kito žmogaus kūne, yra daugelio sąlygų išpildymas. 

NTB informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode