Sprogimas

Gydantis gydytojas spręs, ar dėl koronaviruso testuoti į ligonines naujai guldomus pacientus

Nuo liepos 1 d., trečiadienio, naujai į ligonines planiniam gydymui guldomi pacientai dėl koronavirusinės infekcijos (COVID-19) bus tiriami kitaip. Tyrimas PGR metodu, t. y. imant tepinėlį iš nosiaryklės, turės būti atliktas, jei jį atlikti nurodys gydantis gydytojas, ir toje ligoninėje, kur žmogus bus gydomas. 

Tai reiškia, kad nebelieka prievolės išsitirti visiems, kuriems suplanuotos planinės procedūros, kaip buvo iki šiol. Taip pat pats pacientas nebegalėsi rinktis, ar tyrimą atlikti ligoninėje, ar mobiliame punkte. Tyrimas bus atliekama tik toje ligoninėje, kur žmogui suplanuotas planinis gydymas, pavyzdžiui, operacija. 

Tokia tvarka numatyta sveikatos apsaugos ministro įsakyme.

Tuo metu, pacientams, kuriems teikiamos vadinamosios dienos stacionaro paslaugos, t. y. kai ryte žmogus atvyksta į gydymo įstaigą, kur jam atliekamos procedūros, teikiama planinė pagalba, o vakare grįžta į namus, tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti turės būti atliktas tik tuo atveju, jei žmogus jaus šiai ligai būdingus simptomus. Tai reiškia, kad tie, kurie neturės nusiskundimų, pavyzdžiui – nejaus gerklės skausmo, pasunkėjusio kvėpavimo – tokio tyrimo dėl dienos stacionaro paslaugų atlikti neprivalės.

Svarbu ir tai, kad pacientui reikalingas planinis gydymas, įskaitant ir dienos stacionaro paslaugas, turi būti teikiamas nelaukiant tyrimo dėl koronaviruso atsakymo. Tai reiškia, kad visą pagalbą, kuri reikalinga žmogui, jis gaus kaip ir planuota.

Numatyta, kad tol, kol negautas atsakymas, pacientas palatoje turi būti vienas. Jei pacientui nėra pasireiškę ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi ligos simptomai, darbuotojai turėtų naudoti ne žemesnio kaip II lygio asmens apsaugos priemones. Tais atvejais, kai žmogaus sveikatos būklės negalima nustatyti ar jam yra pasireiškę ūmiai kvėpavimo takų infekcijai būdingi ligos simptomai – turi būti naudojama ne žemesnio kaip III saugumo lygio asmens apsaugos priemonės.

Naują tvarką reglamentuojantį įsakymą rasite čia

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija 

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode