Sprogimas

Švenčių išvakarėse – du donorai ir 7 transplantacijos Lietuvoje ir užsienyje

Mūsų šalyje šv. Velykų išvakarėse – neeilinis įvykis organų donorystės srityje. Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatoriai naktį iš penktadienio į šeštadienį ir visą šeštadienį koordinavo tris donorystės procesus, kurie peržengė ir sienas tarp valstybių: dviem donorams smegenų mirtis konstatuota Lietuvoje ir vienam Latvijoje, pastarojo kepenys buvo pasiūlytos Lietuvoje transplantacijos laukiantiems recipientams. Latvijos donoro kepenys, atlikus tyrimus, nebuvo paimtos dėl kontraindikacijų donorystei. Tokio intensyvaus darbo, organizuojant tris donorystės procesus, nebuvo seniai: buvo dirbama su Lietuvos ir užsienio klinikomis dėl donorinių organų mainų.

Mirusių žmonių artimieji, išgyvendami didelį netekties skausmą, sutiko dovanoti organus transplantacijai. Tai suteikė viltį pasveikti ne tik mūsų šalyje gyvenantiems ligoniams, bet ir užsienio klinikose gydomiems recipientams. Iš viso bus atliktos 7 transplantacijos – 4 inkstai transplantuojami Lietuvoje, dvejos kepenys ir širdis išgabenta Šveicarijoje ir Vokietijoje gydomiems recipientams. Užsienio šalims organai pasiūlomi tik tuomet, kai savo šalyje gydomiems recipientams jie netinkami.

Švenčių išvakarėse medikų komandoms, dirbančioms donorystės ir transplantacijos srityje, nebuvo laiko atsikvėpti: reikėjo organizuoti komandas organams paimti (eksplantuoti) ir juos transplantuoti. Į Šveicariją ir Vokietiją išsiunčiamas kepenis ir širdį eksplantavo VUL Santaros klinikų chirurgai. Organai buvo perduoti pilotams, kurie atskrido paimti organų trim specialiais reisais.

Visą koordinavimo darbą, apėmusį dvi paras, atliko 3 Nacionalinio transplantacijos biuro koordinatorės – tyrimų ir chirurgų brigadų logistiką, bendravimą dėl organų mainų su užsienio klinikomis, eksplantacijų laiką, organų išvežimą. Karantino metu, kai laboratorijos ir gydytojai dirba įtemptu režimu, viską suorganizuoti buvo tikras iššūkis, su kuriuo koordinatorės puikiai susitvarkė.

Organų donorystė visada susijusi su skausmu ir viltimi

Nacionalinis transplantacijos biuro kolektyvas užjaučia mirusiųjų artimuosius ir dėkoja už kilnų darbą – dovanotus organus transplantacijai. Sunkiai sergantiems žmonėms šios Velykos mirusių artimųjų valia tapo viltimi pasveikti.

Pritarimą donorystei po mirties galima išreikšti internetu: https://ntb.lt .

Rasa Pekarskienė

Nacionalinis transplantacijos biuras

Biuro nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode