Sprogimas

Akušerė: gimdymo baimę nugalėti lengva

Laimė, euforija, iki dangaus pakelianti būsimų mamų stiprybė kartais dūžta į šipulius dėl menkiausio nerimo dėl gimdymo. Nors nėštumas ir gimdymas yra natūralus moters gyvenimo etapas, ne visoms pavyksta jį sėkmingai pereiti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Baisiausia –  gimdymas

Gimdymas – unikali, daugialypė patirtis, susijusi tiek su džiaugsmu ir tikėjimu, tiek su nerimu, susirūpinimu ir baimėmis. Deja, gimdymo baimė yra labai dažna problema, o jos įtaka moterų sveikatai ir gerovei daro tiesioginį poveikį.
Pagrindinės baimės priežastys, anot akušerės Marijos Mizgaitienės, yra patirties stoka, nepakankamas pasirengimas, situacijos nesupratimas, nežinomybė ir klaidingas įsitikinimas, kad gimdymas – tai grėsmė gyvybei ir sveikatai.

Žalinga baimė

Baimė dėl persileidimo ar pernešiojimo, kūdikio sveikatos ar mitybos verčia nėščiąją pasitempti, labiau rūpintis tiek savimi, tiek būsimu vaiku, keisti gyvenimo būdą į sveikesnį, lankytis pas gydytojus ir t. t. Nors tai ir baimės, jos skatina sveikesnę gyvenseną.
Kita vertus, gimdymo baimė, kurią patiria nėščia moteris, yra kitokia: ji žalinga tiek gimdyvei, tiek vaisiui. Dar XX a. viduryje gydytojas Grantley‘us Dick-Readas įrodė, kad ryšis tarp moters baimės ir gimdymo sunkumo bei galimų komplikacijų yra tiesioginis.

Dėl baimės ir įtampos išsiskiria streso hormonai, slopinantys hormono oksitocino, atsakingo už efektyvius sąrėmius, ir endorfino, mažinančio fizinį skausmą bei padedančio atsipalaiduoti, išsiskyrimą.

Kai gimdyvė jaučia didžiulę baimę ir įtampą, sąrėmiai būna skausmingesni ir nepakankamai efektyvūs, o kartais visai nusilpsta arba išnyksta. Gimdymas ilgėja, labiau vargina, kartais net prireikia medicininio įsikišimo, pvz. gimdymo skatinimas, o tai didina tikimybę panaudoti specialius instrumentus arba atlikti skubią Cezario pjūvio operaciją.

Atpažinti ir įveikti

Būsimos mamos dažniausiai nerimauja dėl galimų komplikacijų, netikėtumų gimdymo metu ir būsenos pagimdžius. Vienas nėščiąsias siaubas apima pagalvojus, kad prasidėjus gimdymui nebus artimojo šalia, kitas iš proto veda rūpestis dėl būsimo vaikelio priežiūros po gimdymo. Baimės kamuoja ir vyrus – kaip nenualpti, kaip elgtis prie gimdančios žmonos, kaip paimti naujagimį ir pan.

„Baimę pajutau besilaukdama antrojo vaikelio. Po pirmojo gimdymo, kuris baigėsi planuotu Cezario pjūviu, buvo praėję 6 m. Apimdavo panikos priepuoliai, kurį laiką malšinau juos knygų apie gimdymą skaitymu, naršymu internete. Nors informacijos prikaupiau tikrai daug, nerimas niekur nedingo.

Be to, baiminuosi pačių gydytojų ir jų galimo neetiško elgesio. Noriu, kad gimdymas praeitų sklandžiai, o ne traumuotų. Apskritai man sunku suvokti natūralų gimdymą, niekada jo nepatyriau, todėl patikimų asmenų žinios ir profesionalų pagalba tikrai būtų vertinga, raminanti“, – guodžiasi būsima mama.

Deja, paprastai būsimos mamos apie savo baimes net nekalba, jos tyliai kenčia, o gimdymo baimė tik didėja. Pasak akušerės M. Mizgaitienės, kiekvienai baimės kamuojamai būsimai mamai svarbu išsiaiškinti savo baimės priežastis, be to, atkreipti dėmesį, ar nerimas pagrįstas.

„Kaip jau minėta, nėštumo metu baimes lemia daug faktorių: moters charakteris, žinios, pasiruošimas ir kt. Suvokimas, kad nėščiąsias kamuojančios baimės yra natūralus dalykas, yra pirmasis žingsnis į ramybę. Tuomet belieka apsupti save geranoriškais žmonėmis, remtis patikima informacija, nusiteikti pozityviai ir neleisti baimei nugalėti džiaugsmo kūdikio laukimu. Žinoma, jei baimės „ima viršų“, patartina kreiptis į patikimus ir profesionalius specialistus, kurie išklausys, kartu ieškos baimės priežasčių ir galimų jos mažinimo būdų. Galiu tik patvirtinti: kai moteris rami, atsipalaidavusi ir pasitikinti savimi, gimdymas vyksta daug sklandžiau,“ – pataria M. Mizgaitienė.

O aš girdėjau, kad...

Mes dažnai linkę kliautis aplinkinių nuomone, ja besąlygiškai tikėti, juolab tada, kai į ateitį žvelgiame su nerimu ir nežinome, ko laukti. Būsimas mamas tokia situacija kamuoja dažnai: patarimus ir pastabas dalija ne tik šeimos nariai, kolegos, bet ir praeiviai. Tik bėda, kad dažnai šie komentarai ne padeda, o kenkia: pradedama dar stipriau nerimauti, be pagrindo paniškai bijoti.

„Žinau, kad gimdyvės patenka į rizikos grupę dėl galimų komplikacijų, todėl mamų pasakojimai apie patirtis gimdymo palatoje mane šokiruoja ir verčia mąstyti pesimistiškai. Kai išgirsti, kad viena moteris vos nenumirė gimdydama, kitos kūdikis buvo išgelbėtas paskutinę minutę, baimė auga akimirksniu“, – pasakoja medicinos išsilavinimą turinti būsima mama.

Akušerė M. Mizgaitienė pataria į panašius pasakojimus žvelgti atsargiai, nes ne visuomet jie atitinka tiesą: nežinodama kiekvieno atvejo detalių, visuomenė yra linkusi „perdėti“.

„Mūsų baimės sustiprėja, jeigu jas nuolat kurstome, leidžiame vaizduotei įsisiautėti. Dėl to reikia vengti dirglios, nemalonios, neigiamos aplinkos ir žmonių. Juk prisiklausiusios ar prisiskaičiusios baisių istorijų, Jūs nevalingai susiejate save su nelaimingų pasakojimų herojėmis. Pasirengimas gimdymui yra didžiausias Jūsų sėkmingo gimdymo garantas, todėl ruoštis būtina visapusiškai – tiek emociškai, tiek fiziškai. Blogas mintis ravint kaip piktžoles darže, gimdymą galime paversti laukiamu tikslu“ – konstatuoja akušerė M. Mizgaitienė.

Baimę nugalėti padės specialistai

Gimdymo baimė yra viena aktualiausių temų, kuriomis domisi tėvai. Žinoma, skaityti knygas ir naršyti interneto platybėse nepakanka – būtina remtis profesionaliomis įžvalgomis, geriausią pagalbą ir patarimus suteikiančiais kompetentingais specialistais. Išskirtinę progą sužinoti daugiau apie gimdymo baimę bei kitus tėvystės aspektus suteiks vienos dienos edukacinė konferencija „Sumani mama“ LITEXPO parodų centre Vilniuje.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode