Sprogimas

Seminare Elektrėnuose – dėmesys tuberkuliozei ir erkių platinamoms ligoms

 

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) kartu su Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos biuru gegužės 24 d. (trečiadienį) sukvietė asmens ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistus, socialinius darbuotojus ir kitus suinteresuotus asmenis į seminarą Tuberkuliozė ir erkių platinamos ligos. Renginys vyko Elektrėnų profesinio mokymo centre.

Kasmet vertindami sveikatos rodiklius stebime, kad Elektrėnų savivaldybėje daugėja asmenų, sergančių tuberkulioze. Lietuva yra priskirta ir prie didelės rizikos zonos, dėl erkių platinamų ligų, todėl tema ypatingai aktuali tiek savivaldybės žmonėms, tiek visiems Lietuvos gyventojams”, – sakė  Elektrėnų savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė Agnė Sakalinskienė.

Direktorė pabrėžė, kad seminare siekta skleisti informaciją apie tuberkuliozę ir erkių platinamas ligas, orientuojantis į tikslines grupes, kuriems kas dieną darbe tenka bendrauti su dideliu skaičiumi asmenų iš įvairaus socialinio ir ekonominio sluoksnio.

„Netinkamas vaistų vartojimas ir gydymo režimo nesilaikymas yra pasekmė to, kad šiandien Europoje ir ypač Lietuvoje registruojame didelį sergamumą vaistams atsparia tuberkuliozės forma,“ – sakė ULAC direktorius prof. dr. Saulius Čaplinskas.

Pasaulio sveikatos organizacija Lietuvą priskyrė prie didžiausios tuberkuliozės rizikos šalių grupės Europos regione. Čia registruojama daugiausiai itin atsparios vaistams tuberkuliozės atvejų. Šalyje registruojamas didelis sergamumas ir erkių platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu (EE) ir Laimo liga (LL). Praėjusiais metais Lietuvoje EE sirgo – 633 asmenys, o LL – 2915. Palyginti su 2015 m. sergamumo EE rodikliai išaugo 91 proc., o LL – 31 proc.

 „Sužinoję apie renginį surinkome potencialiai pažeidžiamus žmones pasiklausyti apie tuberkuliozę ir erkių platinamas ligas”, – pakalbintas apie seminaro aktualumą sakė Elektrėnų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovas Giedrius Sakalinskas. Jis pabrėžė, kad jų darbovietėje vakcinacija nuo erkių platinamų ligų yra numatoma iš anksto, tačiau ne visada viskas sklandžiai vyksta, todėl informacija potencialiai pažeidžiamiems asmenims nuolatos reikalinga.

Seminaro dalyviams išduoti kvalifikacijos tobulinimo pažymėjimai.

ULAC informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode