Parama dėkojame




Sprogimas

Nuo gimdos kaklelio vėžio bus paskiepyta daugiau mergaičių

Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad artimiausiu metu šalies gydymo įstaigas pasieks papildomos vakcinos nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV), sukeliančio gimdos kaklelio vėžį.

„Praėjusių metų rugsėjo mėnesį skiepai nuo ŽPV buvo įtraukti į vaikų profilaktinių skiepų kalendorių. Tuomet ligonių kasos nupirko 5000 vakcinų, kurios buvo paskirstytos šalies gydymo įstaigoms. Nors turimais duomenimis panaudotos dar ne visos vakcinos, tačiau jų atsargos senka, todėl ligonių kasa nupirko dar 2500 vakcinos dozių skiepų, kurios jau yra pakeliui į gydymo įstaigas“, – sako VLK direktoriaus pavaduotoja Neringa Bernotienė.

Gimdos kaklelio vėžys – tai klastinga liga, kuri, jeigu moteris nesitikrina sveikatos, gali vystytis daugelį metų ir nesukelti jokių simptomų, tačiau vėlyvoje stadijoje liga gali tapti mirties priežastimi. Siekiant užkirsti kelią šiai ligai, Lietuvoje jau 13 metų yra vykdoma gimdos kaklelio vėžio prevencinė programa, o nuo praėjusių metų pradėta skiepyti 11 metų mergaites nuo ŽPV, kuris ir sukelia gimdos kaklelio vėžį.

Pasak Jaunųjų gydytojų asociacijos narės, akušerijos ginekologijos gydytojos rezidentės Akvilės Statnickaitės, skiepai nuo ŽPV yra viena iš apsaugos priemonių nuo gimdos kaklelio vėžio, nes būtent šis virusas yra vienintelis žinomas šios sunkios ligos sukėlėjas.

„Geriausia skiepyti mergaites, kurios dar nėra pradėjusios lytinio gyvenimo. Kitaip tariant, kol ŽPV dar nėra patekęs į organizmą. Daugiau nei du trečdaliai merginų šiuo virusu užsikrečia 15–24 metų amžiaus, o kuo ji yra jaunesnė, tuo geriau į skiepus reaguoja jos imuninė sistema ir apsauga išlieka ilgiau“, – teigia jaunoji gydytoja.

Šiuo metu skiepai nuo šio pavojingo viruso yra kompensuojami 22 Europos Sąjungos šalyse. Vakcinos efektyvumas sietinas su vakcinos vartojimu iki galimo sąlyčio su virusu, todėl ankstyvas skiepijamųjų amžius yra labai svarbus rodiklis. Šalyse, kuriose vykdomos visuotinės skiepijimo nuo ŽPV programos, gimdos kaklelio vėžiu sergama mažiau.

„Labai raginame tėvelius būti atsakingais ir užkirsti kelią mergaitėms susirgti sunkiomis ligomis ateityje. Šiuo metu nuo ŽPV nemokamai gali būti paskiepytos visos mergaitės, kurioms suėjo 11 metų“, – primena N. Bernotienė.

Norint pasiskiepyti nuo ŽPV pirmiausia tėveliai turėtų su savo dukromis apsilankyti pas savo šeimos gydytoją, kuris apžiūrėjęs jaunąją pacientę paskirs skiepus.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode