Sprogimas

Popiežius paskyrė 17 naujų kardinolų

 

Popiežius Pranciškus per tradicinę iškilmingą ceremoniją šeštadienį paskyrė 17 naujų kardinolų iš viso pasaulio, o dauguma jų galėtų dalyvauti naują popiežių renkančioje konklavoje.

Trys jų yra dvasininkai iš Jungtinių Valstijų, o likusieji – iš įvairių pasaulio kampelių, kur Katalikų Bažnyčiai reikia pastiprinimo.

Apsigobę raudonais apsiaustais naujieji „Bažnyčios kunigaiščiai“ per iškilmingą ceremoniją priklaupdami prieš pontifiką prisiekė ištikimybę.

13 naujųjų kardinolų yra jaunesni nei 80 metų, todėl turėtų teisę dalyvauti slaptoje konklavoje ir rinkti naują 1,2 mlrd. pasaulio katalikų lyderį arba patys juo tapti. Jie vadinami kardinolais elektoriai.

Pirmasis istorijoje iš Lotynų Amerikos kilęs popiežius garsėja noru pasiekti labiausiai nuo Romos nutolusias vyskupijas ir nepaskyrė beveik nė vieno europiečio kardinolo. Pirmenybę jis atidavė menkai žinomiems ganytojams arba asmenims, kuriuos asmeniškai pažįsta.

Naujieji kardinolai elektoriai yra kilę iš Bangladešo, Belgijos, Brazilijos, Centrinės Afrikos Respublikos, Italijos, Mauricijaus, Meksikos, Papua Naujosios Gvinėjos, Ispanijos, JAV ir Venesuelos.

Pranciškus perspėjo juos, kad dvasininkai nepasiduotų „augančiai nesantaikai“ tarp žmonių, taip pat ir pačios Bažnyčios viduje, galimai turėdamas galvoje tarp hierarchų iškilusius nesutarimus dėl popiežiaus siekio sukurti atviresnę, atlaidesnę Bažnyčią.

Pontifikas taip pat paragino juos kovoti su pasaulyje besiplečiančia ksenofobija ir apsaugoti nuo jos kenčiančius žmones, tokius kaip pabėgėliai, dažnai laikomi priešais.

„Mūsų didžiausias turtas“

„Kiek daug neaiškumo ir kančių sukelia ta auganti nesantaika tarp žmonių, tarp mūsų! Taip – tarp mūsų, mūsų bendruomenių, kunigų, susirinkimų“, – sakė jis.

„Esame kilę iš toliausių šalių; laikomės skirtingų tradicijų, esame skirtingos odos spalvos, kalbame skirtingomis kalbomis ir esame kilę iš skirtingų visuomenės sluoksnių; skirtingai mąstome ir išreiškiame savo tikėjimą įvairiais ritualais. Tai nedaro mūsų priešais, atvirkščiai – tai vienas didžiausių mūsų turtų“, – sakė jis.

Popiežius kiekvienam naujam kardinolui įteikė po trikampę purpurinę kepuraitę (biretą) ir pasakė jiems, kad ši spalva simbolizuoja „jūsų pasirengimą veikti drąsiai, net iki jūsų kraujo praliejimo“ dėl Katalikų Bažnyčios.

Jiems taip pat buvo įteikti ir auksiniai žiedai, aukštų pareigų simboliai.

Naujieji kardinolai vėliau turėtų aplankyti Vatikane esančiame Bažnyčios Motinos (Mater Ecclesiae) vienuolyno pastate gyvenantį atsistatydinusį popiežių Benediktą XVI.

Netikėtas trijų amerikiečių išrinkimas kardinolais yra visiška priešingybė pirmosioms dviems konsistorijoms, kai Pranciškus nepasirinko nė vieno šios šalies ganytojo.

Pasirinkęs Čikagos arkivyskupą Blaise'ą Cupichą (Bleizą Supičą), Indianapolio arkivyskupą Josephą Tobiną (Džozefą Tobiną) ir Dalaso vyskupą Keviną Farrellą (Keviną Ferelą), Pranciškus „suprojektavo galbūt esminį pokytį Jungtinių Valstijų katalikų hierarchijoje“, JAV katalikiškame tinklapyje „Crux“ rašė ekspertas Johnas Allenas (Džonas Alenas).

Ši trijulė iš Bažnyčios „progresyviojo sparno“ gali padėti atsverti dabartinių JAV kardinolų stiprų konservatyvizmą, ypač kai į reformas linkusio Pranciškaus valdžiai nepritaria amerikiečių vadovaujami tradicionalistai.

Garbės biretai

Jauniausias iš naujųjų kardinolų yra 49 metų Dieudonne‘as Nzapalainga (Djedonas Nzapalainga), Bangio arkivyskupas. Jis 2015 metais suorganizavo popiežiaus vizitą į Centrinės Afrikos Respubliką, kur Pranciškus atidarė pirmąsias už Vatikano ribų esančias Šventąsias duris.

Kai kurie kardinolai yra iš šalių, kur katalikai sudaro menką mažumą: Patrickas D'Rozario (Patrikas D'Rozarijus) yra iš Bangladešo, kuriame krikščionys sudaro vos 0,03 proc. visų gyventojų, ir tik pusė jų yra katalikai.

Vienintelis išrinktasis kardinolas italas yra Mario Zenari (Marijus Zenaris), Šventojo Sosto apaštališkasis nuncijus Sirijoje.

Tarp keturių biretais už tarnystę Bažnyčiai pagerbtų vyresnių nei 80 metų dvasininkų yra ir albanų kunigas Ernestas Simoni (Ernestas Simonis). Jis 2014 metais pravirkdė popiežių, kai papasakojo, kaip du dešimtmečius kalinamas už savo tikėjimą, kai Albaniją valdė komunistai.

Dar vienas vyresnis nei 80 metų kardinolas Sebastianas Khoarai (Sebastianas Choarajis) iš Lesoto ceremonijoje nedalyvavo dėl pašlijusios sveikatos.

Pranciškus dabar jau yra paskyręs 44 kardinolus rinkėjus – kiek daugiau nei trečdalį iš 120, kuriuos jam leidžia paskirti Bažnyčios kanonai.

Vatikanas, lapkričio 19 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode