Sprogimas

Anglikonų Bažnyčia po 800 metų atsiprašė už antižydiškus įstatymus

anglikAnglikonų Bažnyčia paskelbė atsiprašymą žydų bendruomenei dėl prieš 800 metų priimtų įstatymų, kurie sudarė prielaidas šimtams metų išvaryti žydus iš Anglijos.

1222 m. Oksfordo sinode buvo priimti įstatymai, draudžiantys žydų ir krikščionių socialinį bendradarbiavimą, nustatantys specifinę dešimtinę žydams ir reikalaujantys, kad jie nešiotų atpažinimo ženklą. Žydams taip pat buvo uždrausta užsiimti kai kuriomis profesijomis ir statyti naujas sinagogas. 1290 m. karaliaus Edvardo I ediktu buvo ištremta apie 300 žydų. Po daugiau kaip 360 metų Anglijos vadovas Oliveris Cromwellis vėl įsileido žydus į Angliją.

Specialios pamaldos

Specialiomis pamaldomis, skirtomis Oksfordo 800 metų sukakčiai paminėti, buvo siekiama paskatinti krikščionis atmesti šiuolaikines antijudaizmo ir antisemitizmo formas. Pamaldose dalyvavo visuomenės veikėjai ir religiniai lyderiai, tarp jų – vyriausiasis Didžiosios Britanijos rabinas Ephraimas Mirvis ir Kenterberio arkivyskupo Justino Welbio atstovai.

Šios pamaldos sekmadienį buvo surengtos po pastarųjų metų su žydų bendruomene puoselėtų žingsnių. 2019 m. buvo parengtas Anglikonų Bažnyčios dokumentas, pavadinimu „Nepažeidžiamas Dievo žodis“, kuriame pabrėžiama krikščionių ir žydų santykių svarba ir krikščionys raginami aktyviai kovoti su antisemitizmu.

Atsiprašymo svarba

„Šiandienos pamaldos yra galimybė prisiminti, atgailauti ir atkurti santykį“, – sekmadienį tviteryje rašė arkivyskupas J. Welbis. „Melskimės, kad ji įkvėptų šiandienos krikščionis atmesti šiuolaikines antijudaizmo ir antisemitizmo formas ir įvertinti bei priimti mūsų kaimynų žydų dovaną.“ Anglikonų Bažnyčios vadovai primygtinai pabrėžė atsiprašymo svarbą.

Oksfordo archidiakonas Jonathanas Chaffey sakė, kad atėjo laikas krikščionims atgailauti dėl savo gėdingų veiksmų ir teigiama linkme permąstyti savo santykius su žydų bendruomene. Jis taip pat pažymėjo, kad Katalikų Bažnyčia pritaria atsiprašymui. (ak / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode